Opozicija izabrala profesorku

Izvor: Mondo, 17.Feb.2019, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija izabrala profesorku

Kandidat opozicije za predsednika Severne Makedonije biće univerzitetska profesorka i jedan od najglasnijih protivnika Prespanskog dogovora Gordana Siljanovska.

Foto: MONDO/Predrag Vujić

Ona je na Konvenciji VMRO DPMNE dobila ubedljivo najveći broj glasova.

Prethodno je, izlažući svoj program pred delegatima na Konvenciji u Strugi, Siljanovska rekla da sa najvećom opozicionom partijom ima slično (negativno) mišljenje o Dogovoru sa Grčkom i o >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Zakonu o jezicima i da je zato odlučila da, kao nezavisan kadidat, od VMRO DPMNE zatraži podršku za kadidaturu na predsedničkim izborima.

Gordana Siljanovska je dobila 408 glasova od 519 delgata koji birali među devet kadidata, a kao njen najozbiljniji protivinik za nominaciju za predsedničke izbore smatran je dugogodišnji visoki funcioner VMRO DPMNE Vlatko Đorčev, koji je dobio 80 glasova.

"Ovo je pravi trenutak da se delegitimra vlast (premijera i lidera SDSM Zorana Zaeva) koja je stvorila hibridan režim u kojem je Makedonija postala skandalozna zemlja… Zaevizam je bolest od koje su mnogi oboleli: kažeš, zaboraviš, negiraš", rekla je Siljanovska, a prenose lokalni mediji, podsećajući da je devedesetih godina prošlog veka bila ministar u vladi SDSM.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je, prethodno govoreći na Konvenciji, pozvao sve članove i pristalice stranke da se ujedine kako bi njihov kadidat pobedio na predsedničkim izborima.

"Potreban nam je svaki čovek i zato poručujem da se ujedinimo u jedan opozicioni front i da dođemo do cilja. Na ovim izborima ćemo dati žuti, a na parlamentarnim ćemo dati i crveni karton Zaevu i nenarodnoj vlasti", istakao je Mickoski.

Izbori za predsednika Severne Makedonije biće održani 21. aprila, a ukoliko nijedan kandidat ne pobedi u prvom krugu, drugi krug šestih po redu makedonskih predsedničkih izbora biće 5. maja.

Drugi uzastopni mandat četvrtog makedonskog predsednika Đorđa Ivanova završava se 12. maja.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.