Opljačkana galerija u Atini

Izvor: RTS, 09.Jan.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opljačkana galerija u Atini

Tri umetnička dela nestala iz Nacionalne galerije u Atini. Pljačkaši ukrali Piksovu "Glavu žene" iz 1939. i Mondrijanovu "Vetrenjaču" iz 1905. godine. Nestao i crtež italijanskog slikara Guljelma Kače.

Iz Nacionalne galerije u Atini, ukradene su dve slike, jedna Pabla Pikasa i jedna Pita Mondrijana, kao i crtež Guljelma Kače, prenosi Rojters, pozivajući se na policijske izvore.

"Pljačkaši su rano jutros upali u galeriju i ukrali Pikasovu 'Glavu žene' >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz 1939. godine i Mondrijanovu 'Vetrenjaču' iz 1905. godine", rekao je za Rojters neimenovani policijski izvor.

Lopovi su takođe ukrali i crtež italijanskog slikara Guljelma Kače, koji je pokloljen galeriji još 1907. godine.

"Pošto se oglasio alarm, čuvar je otkrio da nedostaju slike, dok je jedna nađena na podu", rečeno je Rojtersu. "Izgleda da je jednom od pljačkaša ispala druga Mondrijanova slika, 'Pejzaž", dodao je policijski zvaničnik.

U Nacionalnoj galeriji nalazi se još jedno Mondrijanovo delo - crtež "Studija cveta".

Grčka policija u septembru je pronašla sliku flamanskog majstora Petera Paula Rubensa, koja je ukradena iz muzeja u Belgiji 2001. godine. Tom prilikom, uhapšena su dva Grka koja su pokušala da prodaju sliku policajcu u civilu za milion evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukradene slike Pikasa i Mondrijana

Izvor: Radio 021, 09.Jan.2012

Dve slike, jedna Pabla Pikasa i jedna Pita Mondrijana, ukradene su iz Nacionalne galerije u Atini.

Nastavak na Radio 021...

Ukradene Pikasove i Mondrijanove slike

Izvor: Politika, 09.Jan.2012

Krađa izvršena juče ujutru, čuvar video lopova koji beži..Specijalno za „Politiku”..Atina – Iz Nacionalne galerije u Atini lopovi su za samo nekoliko minuta odneli platna Pabla Pikasa i holandskog slikara Pita Mondrijana vredna desetine miliona dolara. Reč je o ulju „Glava žene” dimenzija...

Nastavak na Politika...

Ukradena platna Pikasa i Mondrijana

Izvor: Danas, 10.Jan.2012, 00:08

Iz Nacionalne umetničke galerije u Atini nepoznati lopovi ukrali su dve slike Pabla Pikasa i Pita Mondrijana, saopštila je policija.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.