Omaž Melini Merkuri na Paliću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2012, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omaž Melini Merkuri na Paliću

BEOGRAD -

Na Festivalu evropskog filma Palić 16. jula biće priređen omaž čuvenoj grčkoj glumici, pevačici baršunastog glasa i ministarki kulture Melini Merkuri (1920-1994), koja je ostavila značajan trag u evropskoj kulturi, najavila je danas izdavačka kuća "Plavi jahač".

U galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici biće postavljena izložba fotografija iz života i rada Merkuri, prikazan dokumentarni film i predstavljena njena autobiografija "Rođena kao Grkinja".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Jedna od najinteresantnijih žena moderne grčke istorije, koju s razlogom zovu "poslednja grčka boginja", ostala je u sećanju, između ostalog i po ulogama u filmovima "Deca Pireja", "Stela", "Nikad nedeljom", "Fedra", "Onaj koji mora da umre".

Autorka je ideje "Evropske prestonice kulture", koja se realizuje i danas, a Beograd je jedan od pretedenata da ponese tu titulu 2020. godine.

Na njenu inicijativu započela je i borba za vraćanje opljačkanog grčkog antičkog blaga, koje se nalazi po mnogim svetskim muzejima, što je i danas deo zvanične međunarodne diplomatske aktivnosti Grčke.

Ostala je upamćena i po čuvenoj rečenici: "Rođena sam kao Grkinja i umreću kao Grkinja", koju je izrekla kada je vojna hunta došla na vlast u Grčkoj i oduzela joj državljanstvo.

Organizatori omaža u okviru manifestacije, koja počinje sutra, su Izdavačka kuća "Plavi jahač" iz Beograda, Helenski fond za kulturu u Srbiji i Festival evropskog filma Palić.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.