Odnosi sa Grčkom izuzetno značajni, uskoro deklaracija o strateškom partnerstvu

Izvor: RTS, 14.Nov.2019, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnosi sa Grčkom izuzetno značajni, uskoro deklaracija o strateškom partnerstvu

Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, poručio je predsednik Aleksandar Vučić koji se sastao sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.
Aleksandar Vučić je rekao da Srbija visoko ceni dosledan i principijelan stav Grčke o nepriznavanju jednostrano priznate nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

"Zahvalni smo Grčkoj na interesu koji pokazuje za dijalog Beograda i Prištine, kao i za podršku implementaciji Briselskog sporazuma", istakao je Vučić.
Nada se da će Grčka, kao i do sada, podržavati pozicije Srbije u međunarodnim organizacijama, uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje UN.
"Punopravno članstvo u EU je u samom vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Uvereni smo da što skorija integracija svih zemalja Jugostočne Evrope u EU predstavlja jedinu realnu garanciju za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona", rekao je predsednik.
Dodao je da visoko ceni principijelnu poziciju Grčke u vezi sa tim pitanjem i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona.
Poseban značaj posete Dendijasa
Vučić je napomenuo da poseta ministra Dendijasa ima poseban značaj kao priprema za treći sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koji će biti održan u decembru ove godine u Atini.
"Očekujemo da na predstojećem sastanku bude potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva čime bi bio formalizovan najviši nivo saradnje između Republike Srbije i Republike Grčke", naglasio je predsednik.
Istakao je da je Srbija izuzetno zainteresovana za unapređenje privredne saradnje sa Grčkom, posebno u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture.
Vučić je prihvatio poziv predsednika Prokopisa Pavlopulosa da poseti Grčku 10. decembra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić sutra na otvaranju Bulevara Vudroa Vilsona

Izvor: Blic, 14.Nov.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra otvaranju Beogradskog parka, Bulevara Vudroa Vilsona i Ulice Nikolaja Kravcova. Otvaranje je zakazano za 12.00, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.