Izvor: B92, 02.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o putarinama u četvrtak

Beograd -- Putarine za srpska i inostrana vozila na srpskim putevima biće izjednačene odlukom Vlade Srbije u četvrtak, izjavio je ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić.

Time bi trebalo da bude rešen spor oko dozvola za prolazak srpskih kamiona kroz Grčku, zbog kojeg je više od stotinu srpskih prevoznika, od subote uveče blokirano u toj zemlji. U Udruženju za međunarodni transport se nadaju da će, nakon odluke srpske vlade, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčka omogućiti rad prevoznika iz Srbije.

Više od 150 kamiona koji od subote na nedelju u noć, kada su im istekle dozvole za transport, stoje u Grčkoj, najverovatnije će se ponovo pokrenuti.

Naime, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je da je odlučeno da se izjednače putarine za srpska i inostrana vozila na srpskim putevima. Odluka bi trebalo da bude ozvaničena na narednoj sednici Vlade, u četvrtak.

"Upravo je postignut dogovor predsednika Vlade Srbije, ministra finansija, potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića i mene, da se izjednači cena putarina za domaća i strana vozila, što grčke vlasti traže još od 2002.", rekao je ministar Mrkonjić.

Bakojani: Problem će biti rešen

Ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani potvrdila je u Beogradu da će problem zadržavanja srpskih prevoznika u Grčkoj biti rešen.

"U duhu prijateljstva i saradnje dogovorili smo se da što brže razmenimo dokumente kojima će se to pitanje rešiti, evetnualno u toku današnjeg dana", rekla je Bakojani novinarima posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

On je objasnio de će cena putarina za sve kamione koji prolaze kroz našu zemlju, i domaće i strane, biti ista, što, u stvari, znači da će cena za strane kamione biti spuštena na cenu za domaće kamione.

Predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić je za B92 rekao da se nada da će nakon takve odluke Vlade Srbije Grčka dozvoliti razmenu dozvola ili na neki drugi način omogućiti rad srpskih prevoznika.

On je rekao da je moguće da se vozila oslobode dozvola dok ne budu donete sve odluke.

"Očekujemo svakako pozitivno rešenje i verujemo da će ga biti jer je Vlada brzo reagovala i zvanično je odgovoreno. Premijer je obećao da će to biti na sednici, i verujemo da će ta odluka biti usvojena. Tako da je problem, nadamo se, rešen" kazao je Mandić.

Problem je nastao jer grčke vlasti nisu srpskim prevoznicima obnovile dozvole za transport, bez koje ne smeju da se kreću ili utovare robu. Razlog je bio što Srbija nije ispunila dato obećanje i izjednačila putarine za domaće i grčke prevoznike.

Naime, prema sadašnjem cenovniku Javnog preduzeća Putevi Srbije, putarina od Beograda do Niša iznosi 2.190 dinara za autobuse i kamione, dok je za inostrana vozila 39 evra, što je 3.694 dinara.

Za šlepere i autobuse sa prikolicom cena je 4.390 dinara za srpska vozila i 77 evra za inostrana, što je 7.293 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.