Oči SAD okrenute ka Grčkoj: Približava im se iranski tanker; Vašington već zapretio

Izvor: B92, 20.Avg.2019, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oči SAD okrenute ka Grčkoj: Približava im se iranski tanker; Vašington već zapretio

Atina, Vašington -- SAD stavile do znanja vladi u Atini da bi svako nastojanje da se pomogne iranskom tankeru, koji plovi ka grčkim vodama, moglo da ima posledice.

Iranski tanker, koji je zaplenjen u vodama Gibraltara pre više od mesec dana, konačno je u ponedeljak isplovio iz luke i krenuo ka vodama Grčke. Čim je tanker s naftom isplovio, Teheran je poslao poruku Vašingtonu da slučajno ne pokušava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ga zapleni.

Međutim, SAD danas prete Grčkoj, ka čijim vodama ide tanker. kako se navodi, "SAD su stavile jasno do znanja vladi u Atini da bi svako nastojanje da se pomogne iranskom tankeru, koji plovi ka grčkim vodama nakon što je oslobođen u Gibraltaru, značilo podršku onima koje SAD smatraju teroristima i da bi moglo da ima potencijalne krivične posledice".

To je rekao zvaničnik Stejt departmenta, koji je naveo da su Sjedinjene Države prenele svoju "snažnu poziciju" vladi u Atini u vezi sa iranskim tankerom, za koji Vašington tvrdi da nosi naftu za Siriju.

S druge strane, grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da i samo pomno nadgleda dešavanja u vezi sa iranskim tankerom. Kako navode diplomatski izvori u Atini, iranski tanker nije uputio zvanični zahtev da uđe u bilo koju grčku luku, prenosi agencija ANA.

Isti izvori su saopštili da je Ministarstvo spoljnih poslova u kontaktu, preko diplomatskih kanala, sa SAD, čija je pozicija po ovom pitanju poznata i o kojoj je obaveštena ne samo Grčka već i sve zemlje i luke u Mediteranu.

Tanker Adrijan Darija 1 otisnuo se iz gibraltarske luke kasno u nedelju i podaci za praćenje brodova pokazuju da plovi ka Kalamati u Grčkoj.

Američki zvaničnik rekao je da tanker prevozom nafte pomaže Islamskoj revolucionarnoj gardi, koju su Sjedinjene Države označile kao terorističku organizaciju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oči SAD okrenute ka Grčkoj: Približava im se iranski tanker

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Avg.2019

ATINA/VAŠINGTON - SAD stavile do znanja vladi u Atini da bi svako nastojanje da se pomogne iranskom tankeru, koji plovi ka grčkim vodama, moglo da ima posljedice.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.