Novi sukobi demonstranata i policije u Atini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi sukobi demonstranata i policije u Atini

ATINA - Grčka policija sukobila se danas u centru Atine sa više hiljada demonstranata, koji već desetak dana protestuju zbog ubistva tinejdžera i loše ekonomske situacije u zemlji.

Oko 7.000 uglavnom studenata prvo je mirno prošetalo ulicama Atine, uzvikujući parole protiv policije i vlade. Neki od demonstranata su, međutim, u jednom trenutku, na policiju u blizini zgrade parlamenta bacili molotovljeve koktele i kamenice.

Policija je odgovorila bacajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suzavac na demonstrante.

Prethodno je nekoliko demonstranata ofarbalo pločnik ulice belom bojom u obliku ljudskog tela, onako kako se inače obeležava mesto ubistva.

Na ulicama je zabeleženo manje policijsko prisustvo od uobičajenog, a na Trgu Sintagma u Atini bio je okupljen veliki broj dece uoči božićnih proslava. Roditelji su u strahu po izbijanju sukoba, brzo odveli decu sa ulica, dok su oni koji su se zatekli na licu mesta potrčali u najbliže haustore kako bi se zaštitili.

U drugom po veličini grčkom gradu Solunu danas je protestovalo je oko 300 ljudi. Najavljeno je da će se demonstracije tokom dana održati i u drugim većim gradovima.

Glavni zahtevi demonstranata su da se razoruža policija i da vlada obezbedi pomoć porodicama sa najnižim primanjima.

Vlada u Atini pozvala je stanovništvo na smirivanje strasti, posebno pošto je juče još jedan tinejdžer pogođen metkom u glavu u blizini škole. Za sada se ne zna ko je ispalio metak, a policija još nije saopštila ko je odgovoran.

Dečak je srećom prošao sa manjim povredama, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Prakopis Pavlopulos obećavajući da će istraga biti brzo sprovedena, On je podvukao da bi taj incident trebalo dadatno da ojača napore svih za uvođenje reda u državi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi sukobi u Atini

Izvor: B92, 18.Dec.2008

Protest ispred mesta gde je ubije mladić (Beta)..Atina -- Grčka policija sukobila se u centru Atine sa više hiljada demonstranata, koji već desetak dana protestuju zbog ubistva tinejdžera i loše ekonomske situacije... Oko 7.000 uglavnom studenata prvo je mirno prošetalo ulicama Atine, uzvikujući...

Nastavak na B92...

Novi sukobi demonstranata i policije u Atini

Izvor: Mondo, 18.Dec.2008

Grčka policija sukobila se danas u centru Atine sa više hiljada demonstranata, koji već desetak dana protestuju zbog ubistva tinejdžera.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.