Novi protesti u Grčkoj

Izvor: Politika, 06.Dec.2012, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protesti u Grčkoj

Četvrta godišnjica od pogibije Aleksisa Grigoropulosa obeležena masovnim okupljanjima

Od našeg dopisnika

Atina Grčka, pre svega Atina i Solun, masovnim demonstracijama obeležila je četvrtu godišnjicu od pogibije petnaestogodišnjaka Aleksisa Grigoropulosa. Njegova smrt od policijskog metka pokrenula je tada lavinu nezadovoljstva, nereda i vandalizma kakve Grčka do tada nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << videla u svojoj istoriji.

Tokom jučerašnjih demonstracija na kojima su se okupile hiljade mladih, u centru Atine došlo je i do incidenata. Po već viđenom scenariju koji se ponavlja već četiri godine, neidentifikovane grupe „kapuljaša” zasule su policiju kamenicama i „Molotovljevim koktelima” u blizini trga Omonija. Došlo je do ozbiljnog sukoba u kojima je policija uspela da rastera izgrednike, a desetak demonstranata je uhapšeno. Incidenti su se ponovili nešto kasnije na drugom mestu gde su „kapuljaši” zapaljivim bombama zasuli kancelariju socijalističkog Pasoka.

Atmosfera i bunt mase na ulicama glavnog grada preneli su se i u parlament gde su poslanici opozicije iz redova Siriza optužili premijera Antonisa Samarasa i njegovo okruženje da direktno ugrožavaju prava radnika i mladih i da predstavljaju „direktnu opasnost za demokratiju”. Predstavnik za štampu levičarske Sirize Panajotis Skurletis je rekao da na još jednu godišnjicu od pogibije Grigoropulosa nemaju šta novo da kažu i ponude sem „jada, mržnje i polarizacije”.

U odbranu je ustao jedan od koalicionih partnera, lider Pasoka Evangelos Venizelos, koji je upozorio da tragična smrt mladog Grigoropulosa ne sme da bude, kako je rekao „predmet jevtine partizanske taktike”. Venizelos je podsetio da je obaveza svih da „u ime demokratije štite zakon, poredak, da pruže otpor nasilju”.

Mnoge manifestacije najavljene su i za danas, a snage reda su u pripravnosti s obzirom na to da se strahuje da neke od njih ponovo ne prerastu u divljanje kakvo Grčka ne bi želela ponovo da vidi. Utoliko pre što je socijalna napetost danas neuporedivo veća nego 2008. godine kada je zemlja tek bila na pragu dramatične dužničke krize. Stepen mogućeg ispoljavanja nezadovoljstvo Grka danas malo ko sa sigurnošću može da predvidi a još manje da kontroliše.

Upravo objavljeni podaci potvrđuju da je stopa nezaposlenosti u zemlji prešla 26 odsto i da je danas bez posla 1.300.000 Grka. Međutim, zabrinjava to da je među njima bez posla više od polovine mladih od 24 godine.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 06.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.