Nova izbeglička ruta preko BiH, HR i SLO

Izvor: B92, 07.Sep.2015, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nova izbeglička ruta preko BiH, HR i SLO"

Za izbeglice sa Bliskog istoka postojeći put preko Grčke, Makedonije i Srbije ka Mađarskoj postaje sve teži.

Zbog toga se sada Bosna, Hrvatska i Slovenija pripremaju da nova ruta pređe preko njihove teritorije, piše nemački politički magazin "Špigel".

List piše i da bi put izbeglica za Nemačku i Austriju mogao, umesto preko Mađarske, voditi preko Bosne, Hrvatske i Slovenije.

"Koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dugo će trajati da izbeglice izmene svoju rutu?", pita list i ocenjuje da neće biti potrebno mnogo vremena, ako je verovati vladama balkanskih zemalja.

"Već ove jeseni u Bosnu bi iz Srbije moglo doći najmanje 10.000 sirijskih izbeglica, možda čak i više od 20.000 ljudi", prenosi "Špigl" izjavu zamenika šefa nadležne službe Izeta Nizama.

Prema njegovim rečima, pošto je više od sto hiljada izbeglica prošlo kroz Srbiju od početka godine, "za očekivati je da jedan deo krene ka Bosni".

Špigl ukazuje da su se u Sloveniji prošlog četvrtka, zbog mogućeg dolaska izbeglice, susreli predstavnici 13 gradova sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i da se Vlada u Beogradu priprema za slučaj se ograniči napuštanje zemlje preko srpsko-mađarske granice.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.