Nova grčka vlada, Papandreu odlazi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova grčka vlada, Papandreu odlazi

ATINA -

Nova grčka koaliciona vlada položiće zakletvu tokom sledeće sedmice, ukoliko sve bude bilo po planu, izjavio je večeras portparol grčke vlade Ilijas Mosijalos.

"Današnji dan je bio istorijski za Grčku", rekao je on pošto su premijer Jorgos Papandreu i lider opozicije Antonis Samaras postigli ranije večeras dogovor o formiranju prelazne koalicione vlade, na čijem čelu se neće nalaziti Papandreu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preneo je Rojters.

Dogovor je postignut pošto su dvojica lidera večeras razgovarali sa predsednikom Karolosom Papuljasom u pokušaju da spreče produbljivanje političke krize u zemlji.

Papandreu i Samaras, lider opozicione "Nove demokratije", sastaće se ponovo sutra kako bi dogovorili ko će voditi prelaznu vladu, navedeno je u saopštenju kabineta Papuljasa, u kome nije precizirano koliko dugo će koaliciona vlada voditi državu.

Evropska unija je prethodno danas Grčkoj dala rok od 24 sata da obrazloži na koji način će formirati novu vladu koja bi primenila sporazum o drugom paketu evropske pomoći, koji je postignut 27. oktobra, preneo je Rojters.

Papandreu i njegovi politički protivnici su dogovor postigli uoči sastanka ministara finansija evrozone, koji je planiran za sutra u Briselu, kako bi pokazali da je Grčka ozbiljna u nameri da preduzme korake neophodne da zemlja izbegne bankrot.

Mosijalos je jutros rekao da je nužno da u vladi nacionalnog jedinstva učestvuju obe velike stranke - vladajući PASOK i opoziciona Nova demokratija, dok je isključio mogućnost učešća manjih partija.

On je objasnio da će takva vlada biti "kratkog veka" i da će biti sačinjena od političara i tehnokrata, kao i da će sve procedure biti finalizovane tokom naredne sedmice.

Predstavnici Nove demokratije izjavili su, kako je jutros prenela grčka agencija, da će Samaras prihvatiti dogovor, pod uslovom da prelazna vlada traje najduže šest nedelja, pošto do tada treba da bude ratifikovan i realizovan najnoviji sporazum o pomoći EU.

Grčku potresa dužnička kriza koja preti da gurne zemlju u bankrotstvo i izbaci je iz zone evra.

Sastanci političara su usledili posle burne sedmice u kojoj je premijer Papandreu najpre najavio, a potom povukao plan o referendumu o paketu pomoći EU, kao i glasanja u parlamentu o poverenju vladi i haosa koji je drama u Grčkoj izazvala na svetskim berzama.

Grčka vlada je u petak tesnom većinom "preživela" glasanje u parlamentu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DOGOVOR O KOALICIONOJ VLADI, PAPANDREU ODLAZI!

Izvor: Kurir, 06.Nov.2011

ATINA - Grčki premijer Jorgos Papandreu i lider opozicije Antonis Samaras postigli su večeras dogovor o formiranju prelazne koalicione vlade, na čijem čelu se neće nalaziti Papandreu...Papandreu i Samaras će se sutra ponovo sastati i pokušati da postignu dogovor o tome ko će biti na čelu nove...

Nastavak na Kurir...

Papandreu odlazi sa mjesta premijera

Izvor: BanjalukaLive.com, 07.Nov.2011, 00:12

Grčki premijer Jorgos Papandreu i lider opozicije Antonis Samaras postigli su u nedjelju veče dogovor o formiranju prelazne koalicione vlade, na čijem čelu se neće nalaziti Papandreu. Papandreu i Samaras će se u ponedjeljak ponovo sastati i pokušati da postignu dogovor o tome ko će biti na čelu...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.