Nismo smeli da pustimo Grke u €

Izvor: B92, 28.Avg.2013, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nismo smeli da pustimo Grke u €"

Belin -- Nemačka kancelarka Angel Merkel smatra da Grčku nikada nije trebalo pustiti u evrozonu čime još jednom potvrdila svoj izuzetno čvrst stav o finansijama u EU.

Krivicu za to što se zemlja koja je među onima koji su najviše osetili krizu našla u evrozoni svalila je na svog prethodnika Gerharda Šredera.

"Grčkoj nikada nije trebalo dozvoliti da uđe u evrozonu. Šreder ih je prihvatio 2011. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i oslabio Pakt stabilnosti. Obe odluke su bile fundamentalno pogrešene i početne tačke naših sadašnjih nevolja", rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka je u predizbornom obraćanju svojim pristalicama ponovila stav da se zalaže za snažnu jedinstvenu valutu u Evropi, ali je navela da se to može postići samo kroz reforme u uzdrmanim zemljama kakva je Grčka.

"Jedinstvena valutna zona je takvo blago, takav blagoslov, da tu nema mesta nikakvoj sumnji. Zato je evro mnogo više od valute. Zato smo i pokazali solidarnost, ali je solidarnost uvek povezana sa odgovornošću za reformama u zemljama koje su iskusile našu solidarnost", rekla je Merkelova.

Izjave najuticajnijeg lidera EU stigle su samo nekoliko dana nakon što je njen ministar finansija Volfgang Šojble priznao da će Grčkoj biti potreban još jedan paket pomoći.

Kako se Nemačka javnost uglavnom protivi daljem pomaganju zemalja u krizi, to je izazvalo negodovanje, a Merkelova je rekla da se ne zalaže za dalje otpisivanje grčkog duga, jer bi to moglo da dovede do novog nepoverenja u evrozonu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nismo smeli da pustimo Grke u €"

Izvor: B92, 28.Avg.2013

Belin -- Nemačka kancelarka Angel Merkel smatra da Grčku nikada nije trebalo pustiti u evrozonu čime još jednom potvrdila svoj izuzetno čvrst stav o finansijama u EU...Krivicu za to što se zemlja koja je među onima koji su najviše osetili krizu našla u evrozoni svalila je na svog prethodnika...

Nastavak na B92...

Merkelova krivi Šredera za ulazak Grčke u evrozonu

Izvor: Blic, 28.Avg.2013

Berlin - Nemačka kancelarka Angela Merkel okrivila je svog prethodnika iz Socijaldemokratske stranke, Gerharda Šredera, za dužničku krizu u evrozoni, navodeći da nikada nije trebalo da pusti Grčku u evropsku monetarnu uniju. ..Merkelova je navela da se dužnička kriza, koja je izbila u Grčkoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.