Nestašica: Uvoz neophodan

Izvor: B92, 12.Sep.2023, 19:36

Nestašica: Uvoz neophodan

U Grčkoj su primećeni prvi zastoji u snabdevanju tržišta.

Razlog tome je nestašica proizvoda kao što je na primer prijavila vodeća mlečna industrija sa sedištem u Trikali čiji su objekti, zbog vremenskih nepogoda, dobijali velike količine vode, a to je rezultira problemima u njegovoj proizvodnji.

Sa sličnim problemima, tj. nestašicama susreću se i druge kompanije, među kojima su kompanija za prirodnu mineralnu vodu sa sedištem u Kardici, kompanija za proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sira u Magneziji, ali i vinarije, pogoni za preradu voća i povrća, zbog čega će snabdevanje biti problem, pišu tamošnji mediji.

Grci u riziku od nestašica jabuka, krušaka, pšenice, govedine...

Prema podacima grčkog statističkog zavoda, region Tesalije je snabdevao domaću potrošnju 43,5 odsto jabuka, 63 odsto krušaka, 34 odsto pšenice za proizvodnju testenina, 18,3 odsto govedine, 10 odsto domaće proizvodnje krave, 22 odsto ovčijeg i 16,49 odsto kozjeg mleka, i trenutno postoji strah da će doći do nestašica ovih proizvoda.

Zbog nevremena u Grčkoj, sada će se na potrebe tržišta morati odgovoriti uvozom proizvoda i iz inostranstva.

Ministarstvo razvoja je od prvog trenutka požurilo da nastavi sa produženjem gornje granice profitne marže osnovnih i drugih artikala kao što je hrana, međutim ova akcija ne može da preokrene povećanja do kojih može doći jer će nedostatke sirovina morati da se pokriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.