Nematerijana kultura razvija kreativnost

Izvor: Glas javnosti, 13.Maj.2011, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nematerijana kultura razvija kreativnost

BEOGRAD - Peti godišnji seminar o nematerijalnom kulturnom nasleđu u jugoistočnoj Evropi, na temu "Od nacionalne implementacije do regionalne saradnje", otvoren je juče u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Na seminaru, koji se završava sutra, učestvuju eksperti u oblasti nematerijalne baštine iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, sa Kipra, iz Makedonije, Grčke, Mađarske, Italije, Moldavije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Turske i Srbije.

Seminar je otvorio ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković, koji je istakao da seminar predstavlja mesto gde zemlje mogu da razmene iskustva na temu nematerijalne kulturne baštine koja je veoma važna za sve.

Prema njegovim rečima, svaka zemlja čuva ne samo svoju nematerijalnu baštinu već i tuđu, što doprinosi boljoj saradnji i razumevanju među zemljama.

"Očuvanje baštine ima posebnu važnost, jer nematerijalna kulturna baština doprinosi očuvanju raznolikosti ali i mira među zemljama.

Pomoću nematerijalne baštine upoznajemo sebe, ali i učimo da živimo s drugima", rekao je Marković.

Direktor odeljenja za kulturu Uneskove kancelarije u Veneciji Antoni Kraus rekao je danas da će seminar u Beogradu biti prilika da se predoči i raspravlja o implementaciji nacionalnih mera za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Prema njegovim rečima, na skupu će biti ponuđena platforma za diskusiju i razmenu informacija o procesu popisivanja, što je ključni element za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

"Seminar bi trebalo da definiše nove forme institucionalne saradnje, razmenu i partnerstvo između institucija u regionu i šire. Takođe treba identifikovati dodatne akcije koje treba podržati i podsticati u jugoistočnoj Evropi", rekao je Kraus.

Na seminaru koji se održava u Etnografskom muzeju u Beogradu, eksperti iz 16 zemalja će razmeniti iskustva o sprovođenju nacionalnih mera za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, ustanoviti načine za unapređenje regionalne i međunarodne saradnje i ponuditi platformu za razmenu informacija o procesu popisivanja.

Teme tri okrugla stola biće implementacija Uneskove konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, identifikovanje i popisivanje nematerijalnog kulturnog nasleđa i obuka i izgradnja kapaciteta.

Unesko, nematerijalno kulturno nasleđe definiše kao "praksu, prezentaciju, izražavanje, kao i udružena znanja i neophodne veštine, koje zajednice, grupe i u nekim slučajevima pojedinci prepoznaju kao deo svoje kulturne baštine".

Nematerijalna kulturna baština, koja se ponekad naziva i živa kulturna baština, manifestuje se u usmenoj tradiciji i jeziku, scenskoj umetnosti, društvenoj praksi, ritualima i praznicima, primeni znanja o prirodi i univerzumu i tradicionalnoj umetnosti.

Značaj nematerijalne kulturne baštine je i u tome što promoviše, održava i razvija kulturni diverzitet i ljudsku kreativnost.

Godišnji skupovi služe kao regionalne platforme za razmenu znanja i dobrih praksi, te za podsticanje očuvanja nematerijalne kulturne baštine kao ključnog aduta kulturne različitosti jugoistočne Evrope.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.