Nemački upravitelj neće spasiti Grčku

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački upravitelj neće spasiti Grčku

08.02.2012. -

Lideri Evrogrupe moraće da se pomire sa mišlju da se ne vidi kraj procesa finansiranja problematičnih zemalja. Alternativa ovde može da bude samo bankrotstvo Grčke, Italije, Portugalije, Španije sa kasnijim raspadom valutnog saveza. Ali gubici će u tom slučaju biti neuporedivo veći.

Ekonomski rizici idu ruku pod ruku sa političkim. Nepredvidiv je rezultat predsedničkih izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u Francuskoj. Nije isključena pobeda socijalista. Kako će se njihov dolazak odraziti na sprovođenje strukturnih reformi u EU, ne zna niko. Ili kakvim će snagama dati prednost na parlamentarnim izborima u aprilu izmučeno grčko stanovništvo? Koliko još država EU neće poželeti da se pridruži fiskalnom paktu? Politička jednačina sa mnogim nepoznatim. Temu nastavlja analitičar Sergej Guk.

Obilje novih ideja za spas Grčke svedoči o izgubljenosti. Možda ima smisla totalno otpisivanje dugova, kako bi zemlja mogla da počne od početka, uz pomoć koja bi joj bila pružena u vidu novog Maršalovog plana. Mišljenje doktora Otmara Isinga, ranije glavnog ekonomiste Evropske CB.

Za to postoje dva komentara. Prvi: može li Grčka da nastavi da dobija finansijsku pomoć? Ili ona uopšte ne poštuje svoje obaveze. To je odlučujuće pitanje. Ako ne, zemlja neće imati nikakvu drugu mogućnost do istupanja iz valutnog saveza. Povodom pitanja o Maršalovom planu treba reći sledeće. Ne treba zaboraviti da Grčka već 30 godina u principu dobija pomoć prema Maršalovom planu. 30 godina za redom Grčkoj pružaju veću pomoć nego svim drugim zemljama zajedno iz strukturnog fonda EU. I ova sredstva tako i nisu usmerena na napredak grčke privrede. Tako da se ne radi o novcu. I nema smisla pupmati u nju nova sredstva, ako se ne formiraju konkurentno sposobne strukture.

Niko ne može da predvidi kakav će obrt poprimiti događaji u EU. To je potvrdio ovih dana i nemački ekonomista Volfgang Franc, koji se nalazi na čelu Saveta ekonomskih mudraca u nemačkoj vladi: Kako se može predvideti koliko će italijanski premijer Mario Monti biti u stanju da realizuje svoje reforme ili njegov grčki kolega Lukas Papademos? Političke promene u Evropi, po njegovom mišljenju, važan su uzrok koji isključuje tačne prognoze. Ipak, to nije osnova za ekonomiste da se oslobode ovog nezahvalnog zadatka.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/Julie, Dave & Family/cc-by-sa 3.0
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.