Nemačka: Grčkoj ne treba još pomoći

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Grčkoj ne treba još pomoći

Atina -- Nemačka vlada je odbacila medijske izveštaje da će Grčkoj početkom sledeće godine biti potreban novi paket pomoći.

Nemačka navodi da je Atina odmakla u sprovođenju reformi, što i pokazuju bolji ekonomski rezultati u prezaduženoj zemlji na jugu Evrope.

Ministarstvo navodi da nije upoznato da dokumentom Bundesbanke, na koji se list Špigl poziva u tekstu u kom se tvrdi da će Evropa dogovoriti novi paket pomoći za Grčku, navodeći da i postojeći paket pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nosi veoma ozbiljne rizike, javlja Rojters.

"Najnoviji izveštaj 'trojke' kreditora pokazuje da je Grčka dosta odmakla sa reformama. Tekući program ističe 2014. i teško je sada spekulisati šta će se desiti tada", rekao je portparol nemačke vlade Martin Kothaus.

Špigl navodi da je nedavno odobrenje tranše pomoći vredne 5,8 milijardi evra bilo politički motivisano. Pomoć za Grčku osetljiva je politička tema u Nemačkoj uoči izbora. Kancelarka Angela Merkel je u više navrata odbacila tvrdnje da će Atini biti potrebna dodatna pomoć, uprkos mišljenju brojnih stručnjaka. Glasači u Nemačkoj strahuju da bi njihova zemlja, u slučaju nove pomoći, ponovo snosila lavovski deo tereta.

"Grčka ide u pravom smeru. Voleo bih da vidim šta bi se desilo u Nemačkoj kada bi se od nas zahtevale tolike reforme", rekao je nemački ministar ekonomije Filip Resler, dodajući da nova pomoć za Atinu nije potrebna.

Najnoviji podaci pokazuju da je grčka privreda u drugom kvartalu potonula za 4,6 odsto na godišnjem nivou, što je nešto bolji rezultat u odnosu na očekivanja analitičara. Grčka je takođe nadmašila fiskalne ciljeve u prvih sedam meseci, najvećim delom zahvaljujući pomoći centralnih banaka evrozone i fondovima EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.