Nema restrukturiranja grčkog duga

Izvor: B92, 29.Apr.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema restrukturiranja grčkog duga

Brisel -- Restrukturisanje grčkog duga "ne predstavlja opciju" jer bi to izazvalo ogromne probleme, kaže predsednik evrozone i premijer Luksemburga Žan-Klod Junker.

Junker je rekao da "restrukturisanje grčkog duga nije opcija, jer bi to izazvalo ogromne probleme koji još nisu identifikovani, ukoliko uopšte to ikada mogu biti".

Grčka, koja je u 2010. od (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobila 110 milijardi evra pomoći za spasavanje, ima najveći dužnički problem od svih članica zone evra.

Premijer Jorgos Papandreu je napao one koji omalovažavaju Grčku i špekulišu o restrukturisanju grčkog duga, ukazavši da vlada te zemlje u potpunosti odbacuje takvu mogućnost.

Mnogi finansijski analitičari smatraju da Grčka ne može izbeći restrukturisanje duga koje podrazumeva da će vlasnici njenih obveznica izgubiti novac.

Grčki budžetski deficit, odnosno suma za koju budžetski izdaci premašuju prihode, iznosio je prošle godine 10,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su podaci statističke službe EU, Evrostata.

To je znatno više od budžetskog manjka od 9,4 odsto BDP, koliko je procenila vlada Grčke, posle deficita od 15,4 odsto BDP u 2009, i takođe daleko iznad cilja u EU od tri odsto BDP.

Dug Grčke je narastao na 142,8 odsto BDP, a ukupna suma dostiže blizu 330 milijardi evra (489,5 milijardi dolara). To stavlja Grčku na čelo liste najzaduženijih članica EU, daleko ispred Italije, sa dugom od 119 odsto BDP i Belgije čiji dug dostiže 96,8 odsto BDP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.