Izvor: Politika, 05.Avg.2013, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne uče astronomiju, a osvojili zlato

Nacionalni tim Srbije sastavljen od pet učenika Matematičke gimnazije, na Olimpijadi iz astronomije i astrofizike osvojio je dve zlatne medalje, jednu srebrnu i dve pohvale,

Na sedmoj Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, od 27. jula do 5. avgusta u Grčkoj, nacionalni tim Srbije sastavljen od pet učenika Matematičke gimnazije osvojio je dve zlatne medalje, jednu srebrnu i dve pohvale. Ivan Tanasijević >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Luka Bojović dobili su zlatna odličja, Aleksandar Miladinović – srebrnu medalju, dok su Uroš Ristivojević i Predrag Obradović osvojili pohvale.

Direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović kaže da su đaci ostvarili ogroman uspeh.

– Interesantno je, takođe, da su zlatni momci Ivan i Luka iz istog odeljenja. Neobično je i to što naši učenici nisu imali astronomiju kao predmet. Astronomija se, naime, u Matematičkoj gimnaziji uči tek od četvrtog razreda, ali su se učenici dodatno, uz pomoć profesora iz Opservatorije i studenata astronomije, pripremali za olimpijadu. Kod nas u Srbiji se inače malo radi i na redovnim časovima. Zamislite da su oni ostajali posle škole i pripremali predmet koji je potpuno van nastave i tako osvojili zlato – naglašava direktor Ognjanović. 

Prema njegovim rečima, astronomija inače zahteva mnogo teorijskog znanja iz matematike i fizike, koje prevazilazi gradivo iz srednje škole.

– Astronomija je kao predmet inače osetljivo pitanje, jer je izbačena iz školskog programa kao nastavni predmet i više ne postoji, osim u Matematičkoj gimnaziji i našim isturenim odeljenjima u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Valjevu, Kraljevu i Senti. Bila je ideja da se učenici gimnazija rasterete, ali je time možda napravljena medveđa usluga, jer cilj nije postignut, zato što su sada u četvrtoj godini spojeni fizika i astronomija. Zapravo, učenici iz oba predmeta dobijaju manje znanja – kaže Ognjanović. 

Inače, Ivan i Luka su ovoga leta osvojili i bronzane medalje na Olimpijadi iz fizike u Kopenhagenu. To je zaista podvig za ove dečake, koji su tokom leta, na dve različite olimpijade, osvojili odličja. Matematička gimnazija nije imala problem finansiranja olimpijade u Atini, jer je Društvo astronoma Srbije organizovalo putovanje.

A. A.

objavljeno: 06.08.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.