Navijači Dinama stigli iz Grčke, u Zagrebu dočekani bakljadom

Izvor: B92, 10.Dec.2023, 16:21

Navijači Dinama stigli iz Grčke, u Zagrebu dočekani bakljadom

Nekoliko navijača zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo stiglo je u Zagreb iz Grčke gde su od avgusta bili u zatvorima zbog nereda u Atini.

U tim neredima smrtno je stradao grčki navijač,

Kako je javila Hrvatska radio-televizija (HRT), njh je na aerodromu u Zagrebu dočekalo dvadesetak građana, a jedan od njih napao je snimatelja Nove TV.

Kako je objavila ta televizija, deo okupljenih je ispred zgrade aerodroma priredio bakljadu za pristigle navijače iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupe Bad Blue Boys (BBB).

Navijači su na slobodu pušteni pošto je sud u Grčkoj usvojio njihove zahteve za ukidanjem istražnog zatvora u kojem su proveli četiri meseca.

Pre napuštanja Grčke morali su da polože kauciju od 1.000 do 2.500 evra, a onda im se, kako je danas rekao premijer Andrej Plenković, pomoglo u kupovini avionskih karata.Mediji navode da su prvi BBB stigli u Zagreb u sopstvenom aranžamu iako se najavljivalo da će po njih biti poslat poseban avion.

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je ambasada Hrvatske u Atini dobila upustvo da pokrije ceo paket troškova za povratak hrvatskih državljana ako nemaju sredstava i dodao da se oni u Hrvatsku vraćaju pojedinačno.

"Država zato i služi, da pomogne državljanima koji su daleko od svoje domovine, prijatelja, doma i porodice", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je podsetio da je u petak doneta odluka o puštanju iz istražnog zatvora za 31 od ukupno 102 uhapšena pripadnika BBB. Svi se oni nalaze u različitim zatvorima u Grčkoj.

Plenković je kazao da je po puštanju na slobodu njih oko 20 došlo u ambasadu, a neki su tražili da im se izda putni list jer nisu imali dokumenta.

"Neki od njih su tražili podršku da im se daju finansijska sredstva da kupe karte da bi se vratili u Hrvatsku. Niko od njih za sada nije tražio novac za kauciju", naveo je premijer.

Na pitanje hoće li morati da vrate novac, Plenković je odgovorio da će se to kasnije rešavati.

S druge strane, navijačka grupa BBB saopštila je danas da su troškovi odbrane i svi drugi troškovi uhapšenih BBB plaćeni donacijama njihovih porodica i pripadnika BBB i drugih navijača, preneli su mediji.

Takođe je objavljeno da su grčki sudovi u međuvremenu doneli rešenja o puštanju iz istražnog zatvora još oko 50 BBB.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je ranije da bi do Božića svi hrvatski državljani trebalo da stignu u Hrvatsku.

Navijač fudbalskog kluba AEK Michalis Katsouris ubijen je 7. avgusta u neredima uoči kvalifikacione utakmice za Ligu prvaka, a potom su u Grčkoj uhapšena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji su od tada u zatvorima u Grčkoj, a neki su, kako se tvrdi, uspeli da pobegnu iz Grčke.

Terete se za 11 krivičnih i prekršajnih dela. Ono najteže, ubistvo navijača AEK-a uoči utakmice s Dinamom, odbačeno je pošto je DNK analiza pokazala da grčkog navijača nije ubio ni jedan od pritvorenih Bed Blu Bojza.

Poslednjih dana svi osumnjičeni hrvatski državljani su ispitani na grčkim sudovima i odbacili su krivicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.