Nauka i tehnologija: Srbija i IAEA potpisali sporazum o saradnji

Izvor: Southeast European Times, 21.Sep.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i tehnologija: Srbija i IAEA potpisali sporazum o saradnji

IAEA je postigla sporazum sa Beogradom o tehničkoj saradnji. Takođe u vestima iz nauke i tehnologije: grčki učenici dobili vaučere kao pomoć za kupovinu laptopova, a turski Savet za visoko obrazovanje odobrilo otvaranje Kurdskog instituta.

21/09/2009

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić i zamenica direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Ana Marija Ćeto potpisali su >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u utorak (15. septembra) u Beču sporazum o tehničkoj saradnji. Đelić je predvodio srpsku delegaciju na 53. Generalnoj konferenciji IAEA održanoj u glavnom gradu Austrije.

***

Grčki učenici prve godine srednje škole dobili su besplatne vaučere u iznosu od 450 evra za kupovinu laptopova za novu školsku godinu. Inicijativa je deo projekta ministarstva ekonomije vrednog 68 miliona evra od kojeg će 120.000 učenika imati koristi.

***

Turski Savet za visoko obrazovanje odobrio je 11. septembra otvaranje Kurdskog instituta. Savet je dozvolio Univerzitetu Mardin Artuklu na jugoistoku zemlje, u kojem većinu stanovništva čine Kurdi, da otvori tu instituciju u kojoj će se predavati na kurdskom jeziku. Kurdski jezik zabranjen je u Turskoj 1991. godine.

***

Rumunska naučnica Diana-Andra-Borca-Taskiuk dobila je nagradu NSF CAREER Nacionalne naučne fondacije (NSF), koja se dodeljuje mladim istraživačima i budućim vodećim naučnicima. Ona će iskoristiti novčani deo nagrade – 306.000 evra -- za nastavak istraživanja nano-čestica zagrejanih alternativnim magnetnim poljem.

***

Internet portal čiji je cilj da se pomogne mladim ljudima da pokrenu preduzeća promovisan je u četvrtak (17. septembra) u Skoplju. Na http://www.pretpriemac.mk/ mladi preduzetnici mogu da pronađu korisne informacije i savete. Projekat sprovodi Služba mladih preduzetnika uz podršku instituta Otvoreno društvo i Ambasade Norveške u Makedoniji.

***

Prvi tom Srpske enciklopedije biće objavljen do kraja godine ili početkom sledeće godine, ako budu obezbeđena finansijska sredstva, saopštili su urednici 15. septembra. Oni su izrazili žaljenje što je uređivanje drugog toma odloženo zbog nedovoljnih sredstava.

***

Novinar Večernjeg lista Miroslav Ambrus-Kiš biće prvi Hrvat u svemiru krajem sledeće godine, izvestio je 13. septembra taj zagrebački dnevnik. On će biti na 12-časovnom putovanju zajedno sa Nebojšom Stanojevićem, TV producentom iz Sarajeva. Oni će leteti zahvaljujući timu Sinerdži Mun koji čine naučnici, preduzetnici i nevladine organizacije.

(Razni izvori – 14/09/09-21/09/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.