Nastavljeni protesti u Atini

Izvor: RTS, 15.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeni protesti u Atini

Više od hiljadu mladih protestvovalo ispred uprave policije u Atini zbog ubistva tinejdžera, a protesta je bilo i u unutrašnjosti Grčke. Ispred atinskog zatvora Koridalos demonstranti se sukobili sa policijom. Papandreu: "Državi potrebne promene".

Ispred zgrade policijske uprave u Atini, više od hiljadu mladih je protestvovalo zbog ubistva tinejdžera i uzvikivalo parole protiv policije.

Zgradu Uprave >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je obezbeđivao policijski kordon, opremljene za razbijanje demonstracija.

Demonstranti su se istovremeno okupili i ispred Palate pravde u Atini očekujući da pred sudije bude izvedena prva grupa privedenih nakon incidenata sa policijom tokom vikenda. Okupljeni su nosili transparent - "Solidarnost sa taocima države". 

Centar Atine je bio blokiran zbog još tri skupa srednjoškolaca. Jedan od njih je bio ispred atinskog zatvora Koridalos gde je došlo do incidenta kada su mladi počeli da bacaju molotovljeve koktele na policiju koja im je uzvratila suzavcem.

Protesta je bilo i u više gradova u unutrašnjosti Grčke. Grupa mladih je u predgrađu Soluna zauzela gradske prostorije, a u Janini i na ostrvu Lezbos demonstranti su zauzeli prostorije lokalnih radio stanica.  U Patrasu je takođe demonstriralo više stotina srednjoškolaca i studenata.

Protesti su počeli pre 10 dana kada je policija u Atini ubila petnaestogodišnjeg mladića.

Papandreu: Državi potrebne promene

Predsednik PASOK-a i bivši ministar spoljnih poslova Grčke, Jorgos Papandreu ponovio je poziv na "hitne promene" u zemlji, posle višednevnih nemira, čiji je povod bilo ubistvo petnaestogodišnjaka u Atini, na koga je pucala policija.

Predsednik vodeće opozicione partije rekao je sinoć da je "hladnokrvno ubistvo" Aleksisa Grigoropulosa, 6. decembra u atinskoj četvrti Eksarhija, otkrilo dimenzije krize koja je zahvatila Grčku i mlade generacije.

"PASOK ne želi da podeli zemlju, sada nije vreme, u jeku krize koju preživljavamo, za slepu politiku ili polarizaciju u društvu i sukobe", rekao je Papandreu i dodao da ta partija želi da ujedini narod i progresivne snage oko promena koje predlaže.

Lider PASOK-a je, u obraćanju članovima nacionalnog saveta svoje partije, kritikovao grčku vladu, navodeći da je izgubila poverenje naroda i da, uprkos tome, nastavlja da "vuče državu u avanture".

Papandreu je, povodom nemira širom Grčke rekao da je PASOK protiv bilo kakve vrste nasilja i uništavanja javne i privatne imovine.

Procenjuje se da je u talasu nasilja, koje je zahvatilo 10 grčkih gradova, samo u Atini pričinjena šteta od 200 miliona evra. Uhapšeno je više od 400 ljudi, a na desetine je povređeno.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nastavljeni protesti u Grčkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2008

ATINA - Više od hiljadu mladih protestovalo je danas ispred uprave policije u Atini zbog ubistva tinejdžera, a protesta je bilo i u unutrašnjosti Grčke, javljaju agencije...Ispred zgrade policijske uprave u Atini postavljen je kordon policije opremljene za razbijanje demonstracija i raspoređeno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.