Nastavljeni pregovori Grčke i kreditora

Izvor: Blic, 30.Apr.2015, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeni pregovori Grčke i kreditora

Grčka je danas u Briselu nastavila pregovore sa svojim međunarodnim kreditorima o reformama neophodnim za isplatu tranše kredita pomoći koja joj je preko potrebna.

Janis Varufakis

"Pregovori se nastavljaju i trajaće narednih dana. Pozdravljamo taj korak i radićemo na produbljivanju i intenziviranju kontakata", izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas, a prenela agencija Frans pres. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Atina do 12. maja treba da otplati gotovo milijardu evra duga i kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Delegacija EU i MMF-a insistira na tome da, pre puštanja preostale rate kredita Atini, Grčka obeća da će sprovesti reforme.

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz evrozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći vredne 7,2 milijarde evra.

Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa pomoći, zbog čega joj, kako se ocenjuje, preti bankrot, a možda i izlazak iz evrozone.

"Da bismo zaključili sporazum sa Grčkom, potreban je sveobuhvatan paket reformi i nije dovoljno samo nekoliko mera", rekao je portparol MMF-a Geri Rajs, dodajući da fond trenutno nema detaljnu procenu kakva je situacija sa likvidnošću u Grčkoj i da se nada da će dobiti više inforamcija o tome tokom pregovora sa Atinom.

Izvor iz grčke vlada je danas poručio da Atina ni po koju cenu neće uzmaknuti od rezanja plata, prodaje državnih aktiva i podizanja poreza na dodatu vrednost. Grčka vlada je, prema pisanju lista Katimerini, predložila mere zahvaljujući kojima će se generisati prihod od 1,3 milijarde evra, kao i alternativni predlog kojim bi se siromašni poštedeli plaćanja poreza.

Među predloženim reformama su, kako piše Katimerini, viši porezi za bogate pojedince i luksuznu robu, zatim za prodaju dozvola na pravo emitovanja televizijskog programa, kao i daleko efikasnija borba protiv pojedinaca koji posluju na" crnom" tržištu.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis nagovestio je danas da bi vlada u Atini mogla da na leto napravi ustupke u pogledu kjučnih zahteva međunarodnih kreditora, odnosno tek po postizanju dogovora sa poveriocima kojim bi se odblokirala isplata dalje pomoći Atini.

Varufakis je, međutim, poručio da ni milimetar neće uzmaknuti od aktuelnih stavova Atine, sve dok ne bude bio postignut preliminarni sporazum sa kreditorima, koji je, kako je rekao, moguć u narednim danima.

Američka bonitetna agencija "Mudis" snizila je juče kreditni rejting Grčke dublje u neinvesticioni status, na "Caa2" sa "Caa1", što je samo dva stepena iznad bankrota.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.