Nastavak razgovora o novoj grčkoj vladi sutra, ali bez leve koalicije

Izvor: Blic, 14.Maj.2012, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak razgovora o novoj grčkoj vladi sutra, ali bez leve koalicije

Predsednik Grčke Karolos Papuljas nastaviće sutra razgovore sa liderima prvoplasiranih partija na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima, ali je lider drugoplasirane radikalne leve koalicije Siriza najavio da neće učestvovati u pregovorima o formiranju nove vlade, prenela je večeras državna televizija.

Kako je navedeno, u razgovorima, zakazanim za sutra uveče, učestvovaće i predsednik male levičarske stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Demokratska levica Fotis Kuvelis, koji je naveo da mu je Papuljas kazao da za sada nema mogućnosti za formiranje koalicione vlade.

Odsudni razgovori o formiranju nove koalicione vlade tako su još jednom propali, i Grčkoj prete novi izbori u junu ukoliko stranački lideri ne postignu dogovor. Time će biti produžen period političke neizvesnosti i članstvo zemlje u zoni evra dovedeno u pitanje.

Na parlamentarnim izborima 6. maja nijedna partija nije osvojila dovoljno glasova da bi samostalno oformila vladu.

Lider drugoplasirane na izborima, radikalne levičarske koalicije Siriza Aleksis Cipras izjavio je, međutim, danas da su konzervativna Nova demokratija, socijalistički PASOK i Demokratska levica postigli dogovor o formiranju privremene vlade na dve godine, ali to nisu potvrdili lideri Nove demokratije i PASOK-a, Andonis Samaras i Evangelos Venizelos.

Venizelos je rekao da je posle pregovora koji su se završili u "ćorsokaku" umereno optimističan, a Samaras je kazao da je Siriza odbila svaku vrstu kompromisa. Venizelos je poslednji od stranačkih lidera tri prvoplasirane stranke koji su pokušali i nisu uspeli da formiraju koalicionu vladu.

Cipras je u petak odbio da uđe u koalicionu vladu sa partijama koje podržavaju stroge mere štednje - Novom demokratijom i PASOK-om. On je istakao da neće ući ni u jednu vladu koja namerava da nastavi sprovođenje mera štednje usvojenih prema sporazumu o međunarodnoj pomoći, jer ih smatra suviše strogim.

Iako su bili u prošloj vladi, PASOK i Nova demokratija su na izborima dobili znatno manje glasova, pre svega zbog gneva birača zbog strogih mera štednje usvojenih da bi se dobila neophodna međunarodna pomoć i izbegao bankrot. Birači su više glasova dali strankama koje se protive uslovima međunarodnih kreditora.

Papuljas je danas imao pojedinačne konsultacije i sa liderima četiri manje stranke koje su takođe prešle cenzus i ušle u parlament.

Povezane vesti: Italija možda upotrebi vojsku zbog političkog nasilja U Madridu privedeno 18 demonstranata Sporazum vlade Slovenije i sindikata o merama štednje Nemačka opozicija za istovremeno odobrenje fiskalnog pakta Šojble: Grčka mora sprovesti reforme da bi ostala u evrozoni

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.