Izvor: B92, 23.Jun.2009, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak pregovora Atine i Skoplja

Ženeva -- Atina i Skoplje obnovili u Ženevi pregovore o spornom imenu Makedonije, posrednik UN za spor između ove dve zemlje Metju Nimec najavio posetu obema državama.

Grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani je pozvala predstavnike Skoplja da na nastavak pregovora dođu sa novim pristupom, drugačijim od dosadašnjeg. Pregovore Grčke i Skoplja o imenu Makedonije prihvatljivom za obe strane obnovili su u Ženevi ambasadori Adamantios Vasilakis i Zoran Jolevski.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nimic, koji ponovo posreduje u tim razgovorima, ocenio je da su stavovi dveju strana "ušančeni" ali da se mogu promeniti i prilagoditi, kao i da veruje da postoje rešenja koja zadovoljavaju obe strane, javio je Rojters.

Lični izaslanik generalnog sekretara UN Nimic je 1995. godine isposlovao dogovor o imenu Makedonije, koja je zahvaljujući tome mogla da postane članica UN pod privremenim imenom Bivša jugoslovenska republika Makedonija.

Grčka se odmah posle raspada SFRJ devedesetih godina 20. veka usprotivila imenu Makedonija, tvrdeći da ono podrazumeva pretenzije na deo teritorije Grčke sa tim imenom.

Međutim od tada dve strane nisu uspele da se dogovore o stalnom imenu te bivše jugoslovenske republike, zbog čega je blokiran prijem Makedonije u NATO a to bi moglo da uspori i ulazak u EU, ocenila je britanska agencija.

Istovremeno Dora Bakojani je rekla u Atini, posle susreta sa vijetnamskim šefom diplomatije Pamom Đija Kijem, da veruje da će predstavnici Skoplja doći na pregovore sa drugačijom politikom nego do sada, preneli su grčki mediji.

Ona je dodala da će pokušati da se sastane sa makedonskim ministrom spoljnih poslova Antoniom Milošoskim na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova OEBS-a koji će se održati na Krfu, što je Milošoski tražio.

Pregovori Skoplja i Atine o imenu bili su prekinuti četiri meseca zbog predsedničkih izbora u Makedoniji i izbora za Evropski parlament u Grčkoj.

Nimic će boraviti u Skoplju 6. i 7. jula, a u Atini od 7. do 9. jula.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.