Najbogatije zemlje duguju više od Grčke

Izvor: Press, 23.Jul.2010, 06:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbogatije zemlje duguju više od Grčke

Bogate zemlje su mnogo više dužne nego Grčka, oko čijeg je budžetskog deficita od 300 milijardi evra nastala prava drama, navode stručnjaci. Na primer, Britanija ima veća dugovanja od Grčke, Italije, Španije i Portugala, koje se smatraju kandidatima za bankrot
U Velikoj Britaniji se očekuje budžetski deficit čija je vrednost 11,5 odsto bruto domaćeg proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << (BDP). SAD sa 13 biliona dolara imaju veći dug od svih ostalih zemalja sveta.
Ako se meri samo odnos duga i BDP-a, onda je Japan na čelu liste bogatih zemalja, sa 204 odsto. Iako se Japan finansira od sopstvene ušteđevine, ti dugovi sprečavaju rast.
Predsednik Instituta za svetsku privredu u Kilu Denis Snouer navodi da je spasavanje sveta od finansijske krize koštalo 15 biliona evra, što je naglo povećalo dugove industrijskih zemalja.
- Sa rastom dugovanja, rastu i kamate. U jednom trenutku novac će morati da se vrati, a to će značiti pad standarda za stanovništvo. Dugovi postaju kobni čim poverilac nasluti mogućnost da možda neće biti vraćeni - naveo je Snouer.
On je ukazao na jednu studiju američkih naučnika Karmen Rajnhart i Keneta Rogofa, koja pokazuje da ako dugovi iznose više od 90 odsto BDP-a, rast počinje da zapinje iz različitih razloga, među kojima su i kamate.
Tako je Banka za međunarodno poravnanje plaćanja izračunala da će do 2040. godine kamate na državne dugove SAD biti tolike da će progutati jedan deo BDP-a. Iste godine bi Velika Britanija samo za kamate morala da izdvoji 30 odsto BDP-a. A pošto stanovništvo u većini razvijenih zemalja sve više stari, sve manji deo društva će morati da opslužuje sve veće dugove.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.