Na Zejtinliku služena prva liturgija na srpskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2010, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Zejtinliku služena prva liturgija na srpskom

SOLUN -

Prva liturgija na srpskom jeziku na teritoriji Grčke, van Hilandara, služena je jutros u Solunu u crkvi na Zejtinliku - srpskom vojničkom groblju na kome su sahranjeni vojnici stradali u proboju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Konzul Srbije u Solunu Milan Dimitrijević, koji je prisustvovao liturgiji, rekao je agenciji Beta da će od danas, u toj crkvi, svake subote i na sve verske praznike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po kalendaru Srpske pravoslavne crkve, biti služene liturgije na srpskom.

"Od 1939. godine kada je crkva na Zejtinliku izgrađena do današnjeg dana nije zaživela ideja da se na teritoriji Grčke mimo Svete gore služi liturgija na srpskom", rekao je Dimitrijević.

Litugiji, koja je počela u 8.00 po lokalnom vremenu, prisustvovali su vladika Varnavas, iguman manastira Hiladnar Metodije, sveštenstvo iz Soluna, savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, kao i pedesetak građana Srbije koji žive u Solunu.

Prema konzulovim rečima, služenje liturgija je dogovoreno u saglasnosti sa manastirom Hilandar, mitropolitom u čijoj je Zejtinlik nadležnosti, a u organizaciji su učestvovali i predstavnici Srbije na čelu sa savetnikom predsednika Srbije, Mlađanom Đorđevićem.

Vladika Varnavas poručio je nakon liturgije, da je ponosan na to što je prvi put održano služenje na srpskom jeziku i da to iskazuje tradicionalno prijateljstvo srpskog i grčkog naroda.

Ambasador Srbije u Atini Dragan Županjevac pridružio se prijemu koji je tom prilikom organizovao vladika Varnavas.

Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku izgrađeno je tridesetih godina prošlog veka, Tu su grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Kompleks groblja je podignut na prostoru na kome se od 1916. godine nalazila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske, u sklopu koje je nastalo i groblje koje je vremenom preraslo u kompleks u kome se nalazi i crkva u kojoj će se od danas redovno služiti liturgije na srpskom jeziku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.