NVO i gradonačelnici protiv formiranja zatvorenih migrantskih centara

Izvor: Beta, 21.Nov.2019, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO i gradonačelnici protiv formiranja zatvorenih migrantskih centara

Plan grčke vlade da se kampovi na ostrvima na Egejskom moru zamene zatvorenim centrima za migrante izazvao je danas negativne reakcije nekoliko gradonačelnika i nevladinih organizacija, koje smatraju da se na taj način "krši medjunarodno pravo za tražioce azila". "Taj projekat je u suprotnosti sa grčkim, evropskim i medjunarodnim pravom", saopštio je Savet za izbeglice, NVO koja zavisi od Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR). Nekoliko gradonačelnika protivi se tom planu. Grčka konzervativna vlada u sredu je saopštila da uvodi nov sistem upravljanja migracijama, uz premeštanje 20.000 tražilaca azila sa ostrva na kopno, kao i ukidanje postojećih otvorenih kampova na ostrvima i uredjenje objekata za smeštaj koji će biti pritvorskog tipa. Planirane promene najveće su od 2016. godine kada je postignut sporazum izmedju Turske i Evropske unije o ograničavanju dolaska migranata sa istoka u Evropu. Atina je u okviru izmena najavila zatvaranje tri najveća migrantska kampa, na egejskim ostrvima Lezbos, Samos i Hios, i njihovu zamenu zatvorenim objektima, pritvorskog tipa.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Grčka: Veći broj graničara zatvara vrata migrantima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Nov.2019, 16:19

Grčke vlasti su saopštile da je u toku razmeštanje većeg broja graničara da bi se "zatvorila vrata" migrantima koji nemaju pravo da borave u ovoj zemlji. Premijer Kirjakos Micotakis rekao je u parlamentu da je odobrio zapošljavanje 400 graničara na kopnenoj granici Grčke sa Turskom i još 800...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.