NBS: Kamata zbog Grčke ostaje 6%

Izvor: B92, 09.Jul.2015, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Kamata zbog Grčke ostaje 6%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od šest odsto, s obzirom na potencijalne rizike u vezi sa grčkom krizom.

NBS je i pored toga što su direktni efekti na srpsku ekonomiju iz ekonomskih veza sa Grčkom relativno mali, ocenila da postoje rizici u pogledu indirektnog negativnog uticaja grčke krize na tokove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kapitala i troškove servisiranja kreditnih obaveza zemalja u usponu, uključujući i Srbiju, navodi se u saopštenju.

Nastavak uspešne realizacije mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, uz aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, značajno doprinosi održivosti javnih finansija i smanjenju izloženosti Srbije eksternim šokovima, pa i negativnim efektima koji mogu proisteći iz pomenutih rizika, ocenio je Izvršni odbor, koji čine guverner, viceguverneri i direktor Uprave za nadzor NBS.

Donoseći odluku o zadržavanju referentne stope, dodaje se, Izvršni odbor NBS je imao u vidu efekte dosadašnje relaksacije monetarne politike i njen uticaj na očekivani povratak inflacije u granice cilja.

Ističe se da je razmatrajući aktuelna monetarna i makroekonomska kretanja i projekcije u Srbiji, Izvršni odbor NBS konstatovao da se međugodišnja inflacija kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, odnosno ispod 2,5 odsto, ali da će se u narednim mesecima vratiti u ciljani okvir.

Na povratak inflacije u granice cilja uticaće efekti do sada preduzetih mera monetarne politike, kao i faktori koji su u prethodnom periodu imali privremeno dezinflatorno dejstvo, poput očekivanog rasta regulisanih cena i iscrpljivanja efekata pada cena osnovih proizvoda, dodaje se u saopštenju.

Trajniji dezinflatorni efekti i dalje će dolaziti od niske agregatne tražnje i niske inflacije u međunarodnom okruženju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. avgusta 2015. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.