Mitropolit Amvrosije intervenisao rezignirano zbog patrijarha Irineja

Izvor: KMnovine.com, 13.Feb.2015, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolit Amvrosije intervenisao rezignirano zbog patrijarha Irineja

Nakon sumnjivih negiranja kako Svetog Sinoda Grčke arhiepiskopije tako i Jerusalimske patrijaršije o konfrontaciji povodom važnog pitanja o Irineju, mitropolit Amvrosije, član Sinoda, intervenisao je rezignirano tvrdeći da tamo gde ima dima ima i vatre!


   
Patrijarh Irinej, zatočen na pravdi Boga    

Naime, na redovnom zasedanju Sinoda Grčke crkve arhiepiskop Jeronim je opet izbegao da se izjasni >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << povodom preispitivanja krivice Jerusalimskog patrijarha Irineja. Izjavio je da nikakvo pismo nije dobio na tu temu. Tom prilikom, čestitao je oslobađanje Arhiepiskopa ohridskog Jovana.

Mitropolit Kalavrite Amvrosije povodom toga je izjavio da „za naše Pravoslavlje predstavlja mrlju to što (patrijarh Irinej) ostaje zatvoren bez presude“. On je otkrio i da je bilo kontakta između Egzarha Presvetog Groba Gospodnjeg u Atini sa Arhiepiskopom Jeronimom nakon kojeg je Sveti Sinod odlučio da opozove slanje tročlane delegacije u Jerusalim.

U saopštenju se kaže:

OVO JE MRLjA ZA NAŠE PRAVOSLAVLjE! ZATVOREN BEZ PRESUDE!

SVJATEJŠI PATRIJARH JERUSALIMSKI g. IRINEJ

Još jednom ćemo to ponoviti! Slučaj Njegove Svetosti p.Jerusalimskog g. Irineja, koji ostaje zaključen u svom stanu-keliji, tamo dole u Jerusalimu predstavlja mrlju za celo Pravoslavlje! Svi su bez izuzetka krivi i patrijarsi i arhiepiskopi Pravoslavne Crkve, koji ili ćute ili su ravnodušni! Mučenik patrijarh g. Irinej ostaje zatočen bez ikakvog sudske i najglavnije – bez ikakve presude! Čini se da ga se naslednik crkvene uprave u Jerusalimu boji i da ga zbog toga drži u potpunoj izolaciji! A ono što je još gore: ako putujete kao hodočasnik u Jerusalim i želite da posetite zatočenog patrijarha, NEĆE vam to dozvoliti!

Pišemo, dakle, ovo kako bismo javno osudili ponašanje Egzarha Presvetog Groba Gospodnjeg u Atini, visokoprepodobnog arhimandrita oca Damjana, koji je – očigledno – na nalog Njegove Svetosti partijarha g. Teofila, posetio nedavno Visokopreosvećenog Arhiepiskopa Atine i cele Grčke g. Jeronima, da bi ga uverio da ovaj sveti Patrijarh g. Irinej „nije zatočen“ već „samozatočen“. To je, međutim, velika laž! Sveti i mučenički patrijarh g. Irinej, bez svoje volje, stavljen je u potpunu izolaciju! Osuđujemo, dakle, ovo ponašanje vredno prezira naslednika crkvene Uprave tamo dole u Svetoj Zemlji! Laž NE PRILIČI crkvenim ljudima! To je oružje onih koji se osećaju krivima! Izražavamo naše žaljenje i – zašto ne?- i našu ozlojeđenost.

Rezultat intervencije Visokopreosvećenog Egzarha g. Damjana u Atini jeste da je Sveti Sinod na svojoj sednici održanoj 5. februara ove godine odlučio da opozove slanje tročlane delegacije u Jerusalim koja je za cilj imala da tamo u ime naše Crkve pruži jednu bratsku intervenciju ljubavi i smirivanja duhova u svetoj Zemlji Jerusalima. Stoga nas, dakle, intervencija Egzarha Jerusalimskog u Atini g. Damjana gura u dalje borbe! Nećemo ostaviti da ovlada niti nepravda, niti laž! Samo hrabrosti, Vaša Svetosti g. Irineju!

Egion, 09. februara 2015.g.
+ AMVROSIJE KALAVRITE I EGIALIJE

   
Mitropolit Amvrosije    

Izvori: Agioritiko Vima, Serbia world news.rs

Pogledajte takođe: RUŠENjE JERUSALIMSKOG PATRIJARHA TEOFILA

Pripremila ekipa Fb stranice „Pravoslavlje život večni“
Zaštićeno © 2014 - 2015 / KM Novine / Sva prava na autorski materijal zaštićena!
Preuzimanje i upotreba sadržaja dozvoljena jedino uz pravilno navođenje izvora / www.kmnovine.com


Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.