Mitilineos: Srbija treba da plati 40 miliona dolara

Izvor: RTS, 29.Avg.2017, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mitilineos": Srbija treba da plati 40 miliona dolara

Međunarodni arbitražni sud je u višegodišnjem sporu grčke kompanije "Mitilineos" protiv Srbije zbog Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" presudio u korist grčke kompanije, koja je od Srbije tražila kompenzaciju, saopštila je grčka kompanija.
Sud je odlučio da Srbija isplati grčkoj kompaniji "Mitilineos" kompenzaciju od 40 miliona dolara, saopštila je  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grčka kompanija.

To je epilog višegodišnjeg arbitražnog postupka koji je pokrenula kompanija protiv Srbije, a povodom RTB "Bora". 
Prema odluci suda, nizom zakonodavnih mera između 2004. i 2012, kojima je RTB "Bor" dobio imunitet od izvršenja zbog restrukturisanja/privatizacije do kojih nije došlo, Srbija je indirektno eksproprisala "Mitilineosovu" investiciju bez kompenzacije.
Dalje se navodi da je država Srbija takođe onemogućila ostvarenje legitimnih i razumnih očekivanja "Mitilineosa" na fer i pravedan tretman.
Saradnja "Mitilineosa" sa RTB "Borom", koji je jedan od najvećih metalurških i rudarskih kompleksa za bakar u svetu i u vlasništvu je države, počela je 1996. godine.
Borski kombinat bakra je "Mitilineosu" naplaćivao preradu sirovine za dobijanje bakarnog koncentrata uz obavezu da mu isporuči bakar, zlato i srebro.
"Mitilineos" je 2005. godine podneo tužbu protiv Republike Srbije zahtevajući isplatu dugovanja od RTB-a i tada je saopšteno da je RTB "Bor" ostao dužan grčkoj kompaniji 16 miliona dolara i 4.000 tona bakra.
Kako tvrdi "Mitilineos", RTB "Bor" je 2004. počeo da ne izvršava obaveze prema toj kompaniji, da ne otplaćuje novac i ne isporučuje metal uprkos avansnim plaćanjima, kao i da ne isporučuje rudu bakra za preradu koja je pripadala grčkoj firmi.

Srpska vlada je, navodi grčka kompanija, paralelno nizom zakonodavnih i administrativnih mera zabranila isplatu prethodnih obaveza bez odobrenja Vlade, kao i izvršenje mera poverilaca.
Grčka firma je najpre otpisala u svojim bilansima obaveze RTB "Bora" i zatim potražila zaštitu u sklopu međunarodnog sporazuma Grčke i Jugoslavije iz 1998. o recipročnoj promociji i zaštiti investicija.
"Mitilineos" je vodeća grčka kompanija koja radi u oblasti metalurgije, energije, gasa, infrastrukture.
Akcije te kompanije listirane su na Atinskoj berzi.
Konsolidovani promet "Mitilineosa" premašuje 1,3 milijarde evra, a zapošljava, direktno ili indirektno, više od 2.700 ljudi u Grčkoj i inostranstvu.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.