Ministri G20 o finansijskoj reformi

Izvor: RTS, 23.Apr.2010, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri G20 o finansijskoj reformi

U Vašingtonu ministarski sastanak G20 o reformama finansijskog tržišta. Traži se rešenje za bankarski sektor, uravnoteženje globalnog rasta i veću ulogu zemljama u naglom usponu, kao i za finansijske nedaće Grčke.

Ministri finansija Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) počinju danas sastanak u Vašingtonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radi razgovora o merama koje bi trebalo da osiguraju ekonomski oporavak i speče krize u budućnosti, mada je pogoršanje grčkih nedaća sa državnim dugom jasan znak da je globalna ekonomija još ranjiva.

Zemlje G20 čije je zajedništvo, skovano tokom krize, doprinelo okončanju recesije, moraju da nađu zajedničku osnovu za kontroverzna pitanja, uključujući regulisanje bankarskog sektora, uravnoteženje globalnog rasta i davanje veće uloge zemljama s privredama u naglom usponu.

Njihovi razgovori će verovatno biti usmereni i na probleme Grčke, mada ta zemlja nije zvanično na dnevnom redu sastanka, nakon revidiranja naviše njenog ogromnog budžetskog deficita i navale investitora na prodaju već ionako urušenog grčkog duga, preneo je Rojters.

Ministri finansija G20 i guverneri centralnih banaka će razgovarati i o predlogu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o oporezivanju banaka radi nadoknade vladinih troškova za njihovo spasavanje, kao i o neophodnosti da se promeni praksa spasavanja finansijskih institucija koje su krajnje rizično poslovale novcem poreskih obveznika pod izgovorom da su "suviše velike da bi propale".

Očekuje se takođe da će finansijski čelnici G20 potvrditi da je globalni oporavak jači nego što se prvobitno mislilo i da će razmotriti predloge za osiguravanje održivog rasta, uz istovremeno sređivanje globalnih neuravnoteženosti koje najsimboličnije predstavlja ogroman američki deficit, u suprotnosti s ogromnim kineskim suficitom, prenela je agencija Kjodo.

Oni će, uz to, razgovarati i o reformi MMF, kako bi ekonomije u naglom usponu dobile veći ulogu u donošenju odluka te institucije, kao i o pripremama za samit lidera G20, planiran za jun u Torontu.

G20 je prošlog septembra u Pitsburgu prerasla u vodeći svetski ekonomski forum, istisnuvši manji klub razvijenih ekonomija G7, kada se shvatilo da je bogatom svetu, iz kojeg je i potekla kriza, potrebna pomoć moćnih zemalja u usponu za rešavanje globalnih problema.

Osim članica G7 (Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i SAD), G20 okuplja i zemlje u usponu, kao što su Brazil, Kina, Indija i Rusija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.