Migrante vraćaju u Grčku jer svima piše isti datum rođenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2016, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migrante vraćaju u Grčku jer svima piše isti datum rođenja

Makedonska policija vraća veliki broj migranata u Grčku zbog netačnih podataka u vezi sa imenima i datumom rođenja, rekli su ti migranti Tanjugovom reporteru u Idomeniju, tvrdeći da su im te podatke unele grčke vlasti.

Zbog toga povremeno blokiraju prugu sedeći na šinama i poručuju da ne mogu da se vrata odakle su došli, pošto za to nemaju ni snage ni novca.

Migranti iz Sirije i Irka su prilično uznemireni, jer su kapaciteti kampa Idomeni popunjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sada ima oko 10.000 ljudi, a novi migranti stalno pristižu autobusima ili pešice u grupama sa puno žena i male dece, noseći torbe i rančeve.

Pročitajte još:

Grčka traži od EU pomoć za 100.000 izbeglicaMerkel: EU ne može da dozvoli da Grčka upadne u haosGrčka se pretvara u "skladište izbeglica"

Redovi za dobijanje pomoći su sve duži, a na mnogim šatorima piše "Pumozite nam, hladno nam je".

Malobrojni uspevaju da uđu u Makedoniju. Pažnju je privukla petočlana porodica, jer je dečak nosio veštačku nogu svoga oca koji je prešao granicu na štakama, držeći u jednoj ruci papire, dok su njegova žena i ostala deca nosili stvari.

Baš u tim trenucima je državna delegacije Slovačke, na čelu sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, obilazila granicu sa makedonske strane.

Migranti su uzvikivali "Otvorite granicu" i posmatrali šta se dešava sa druge strane bodljikave žice, očekujući da će se nešto desiti i da će nastaviti put ka Zapadnoj Evropi.

Svi imaju isti datum rođenja, problem napravila grčka policija

Student prava iz Sirije, 25. godišnji Husan, rekao je Tanjugu da je pre četiri dana došao u kamp Idomeni i da ne može da pređe makedonsku granicu i nastavi put ka Nemačkoj jer u njegovim papirima piše da je rođen 1. januara, što ne odgovora podacima iz njegovog pasoša.

"Svi imaju isti datum rođenja i makedonska policija ne želi da nas primi... kažu - morate u Solun da rešite taj problem", rekao je on, navodeći da je problem napravila grčka, a ne makedonska policija.

Husan je rekao da stvarno ne zna zašto su svima uneti isti datumi rođenja i da taj problem imaju i migranti iz Iraka koji su, takođe, "zaglavljeni" u Idomeniju.

Nidan iz Sirije je rekla Tanjugu da je njen sin pre dva meseca prešao granicu kod Đevđelije bez ikakvih problema i da ne vidi u čemu je sada problem i zašto ne može da mu se pridruži u Berlinu.

"Naša dokumenta su regularna, oni nas ne žele, a u kampu su ljudi bolesni i umiru. Nekada kažu da je problem ime, a nekada da nije dobar datum rođenja, ali to nije naš problem pošto su nam te podatke napisali u Grčkoj. Gde je tu naša krivica", pita se ona.

Nidan je poručila da migranti nisu teroristi, već da beže od rata.

"Ovde morate po dva ili tri sata da stojite u redu da biste dobili jedan sendvič. Hvala UN na pomoći, mi ne krivimo njih, ali ovde smo 10 dana, a neki i više", rekla je ona.

Ban: Restrikcije nisu u skladu ni sa zakonima, ni sa pristojnošću

Iračanin Džozef je rekao Tanjugu da beže od IS i nada se da će, kako kaže, nemačka kancelarka Angela Merkel rešiti problem na grčko-makedonskoj granici i otvoriti je za prolaz migranata.

On je rekao da ide u Nemačku sa članovima svoje porodica, koja ukupno broji 35 članova, a među kojima ima dosta male dece.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun ocenio je da restrikcije koje su uvedene na granicama u Evropi, kako bi se zaustavio priliv migranata, "nisu u skladu sa međunarodnim zakonima, kao ni sa osnovnom ljudskom pristojnošću".

Ban je to kazao u Madridu nakon što je grčka policija saopštila da je blizu 10.000 mahom sirijskih i iračkih izbeglica zaglavljeno u sve gorim uslovima u pograničnom mestu Idomeni, prenosi AP.

Žena izbeglica pokušala da se zapali na granici Makedonije i Grčke

Srednovečna žena izbeglica pokušala je da se zapali u području graničnog prelaza Idomeni, izmedju Grčke i Makedonije, prenose danas makedonski mediji.

Pozivajući se na grčku agenciji ANA-MPA, mediji navode da su tu ženu na vreme videle druge izbeglice koje su uspele da je spreče u nameri da se ubije.

Prema svedocima, žena izbeglica je bila u teškom psihičkom stanju i u nervnoj krizi.

Ona je bila smeštena u šator organizacije "Lekari bez granica", gde joj je odmah i pružena prva pomoć.

Fico na Đevđeliji, migranti mole za pomoć

Slovački premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak stigli su danas u privremeni tranzitni centar za izbeglice na Đevđeliji, gde migranti, s obe strane ograde, mole da budu pušteni da pređu granicu.

Fico će razgovarati sa makedonskim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim, a potom će održati konferenciju za novinare. Migranti imaju strpljenja, ali je situacija neprestano na ivici "pucanja".

"Molim vas ne ostavljate me ovde umrem, nemam gde da se vratim", kaže jedan od njih.

Neki uzvikuju : "Otvorite granice", "Zašto?".

Jedna Iračanka je rekla da su grčke vlasti Sirijcima i Iračanima u papire unele da su svi rođeni 1. januara, iako se u pasošima vidi kada su rođeni, zbog čega cela grupa od oko 1.000 Sirijca treba da se vrati u Solun kako bi rešila problem, javlja reporter Tanjuga.

Oni su u znak protesta zbog toga seli na prugu.

Makedonski mediji prenose da niko iz delegacije nije prišao migrantima.

433

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz Grčke u Makedoniju od ponoći ušlo 170 izbeglica

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Mar.2016

Od ponoći do jutros samo 170 izbeglica prešlo je granicu Grčke sa Makedonijom u dva navrata...Granica je otvorena u ponoć i tada je do dva sata ujutro propušteno 70 ljudi, dok je od šest do devet sati ujutro granicu prešlo još 100 ljudi...Na makedonskoj granici u mestu Idomeni noćas je povećan...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.