Mi hrlimo u Grčku, a oni kod nas?

Izvor: Mondo, 14.Dec.2016, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mi hrlimo u Grčku, a oni kod nas?

Znate već da je Srbima Grčka među pet omiljenih destinacija, barem kada je letovanje u pitanju. Međutim, da li Grce uzvraćaju te posete?

Foto: MONDO, Lana Stošić

Ne može se reći da je "ljubav" potpuno uzvraćena, kada je turizam u pitanju, ali se iz godine u godinu povećava broj grčkih turista koji posećuju Srbiju.

Oko 900.000 srpskih turista godišnje poseti Grčku. S druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << broj Grka u Beogradu, u periodu od januara do oktobra 2016. godine, je veći za oko 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, rečeno je na Grčko-srpskom forumu turizma, koji se održava u Beogradu.

"Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), u prvih devet meseci turisti iz Grčke su u Srbiji potrošili 10 miiona evra", rekao je v.d. direktora Nacionalne turističke organizacije Srbije, Marija Labović.

"To nije loš rezultat, ali nam pokazuje da ima prostora za dalje unapređenje, s obzirom na to da su turisti iz Grčke dospeli u top 10 turista koji posećuju Srbiju", rekla je ona i dodala da je ova godina bila značajna za Srbiju, te da je u prvih deset meseci zabeleženo 12 odsto više turista.

"Očekujemo da završimo godinu sa milijardu evra deviznog priliva od turizma. Njemu su doprineli turisti iz Evrope, regiona, a među njima i turisti iz Grčke."

Međutim, Grčka nije samo nama hit destinacija.

Generalni sekretar Grčke turističke organizacije Dimitis Tifinopulos kaže da je turizam žila kucavica grčke ekonomije i da prihodi iz te grane doprinose sa 20 odsto BDP-a. On je precizirao da je prošle godine ostvareno 188 miliona noćenja, više od 14 milijardi turističkih poseta, kao i 26 miliona međunarodnih dolazaka.

"Naša procena je da ćemo do kraja godine doći do 27,5 miliona međunrodnih dolazaka, što je novi rekord", rekao je Tifinopulos Tanjugu i dodao da su dolasci na Krf, Kefaloniju i Zakintos porasli za 32, 39 i 41 odsto, što je bio glavni cilj ministarstva turizma.

"Ovo su bili najbolji septembar i oktobar ikada, što se tiče međunarodnih dolazaka. To je rezultat dobro dizajnirane strategije", rekao je on.

Podaci nacionalne avionske kompanije pokazuju da će sledeće godine dolasci porasti za 19 odsto, kao i da će biti 3,6 miliona putnika više.

Pročitajte i ovo:

Najbolji hoteli, apartmani, aerodromi... 2016.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.