Merkelova krivi Šredera za ulazak Grčke u evrozonu

Izvor: Večernje novosti, 28.Avg.2013, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova krivi Šredera za ulazak Grčke u evrozonu

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel okrivila je svog prethodnika iz Socijaldemokratske stranke Gerharda Šredera za dužničku krizu u evrozoni, navodeći da nikada nije trebalo da pusti Grčku u evropsku monetarnu uniju. Merkelova je navela da se dužnička kriza, koja je izbila u Grčkoj krajem 2009. "kuvala" dosta godina unazad, sve od osnivanja evrozone, prenosi agencija Blumberg. "Grčkoj nije trebalo dozvoliti da >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << uđe u evrozonu 2001. Kancelar Šreder je prihvatio Grčku i oslabio Pakt stabilnosti, a obe te odluke su bile suštinski loše i predstavljaju jednu od polaznih tačaka za naše trenutne probleme", rekla je kancelarka. Nemački ministar finansija Volfgang Šojble prošle nedelje je rekao da će Grčkoj biti potrebna dodatna pomoć, čiji se iznos procenjuje na oko 11 milijardi evra. Merkelova, koja je u više navrata izrazila podršku grčkom premijeru Antonisu Samarasu i rekla da želi da Grčka ostane u evrozoni, istakla je značaj Evrope za Nemačku kao izvoznika, dodajući da je EU zaslužna za 60 godina mira u zemljama članicama. "To je pravo blago i u to ne treba sumnjati. Zbog toga je evro više od valute i iz tog razloga smo pokazali solidarnost, ali solidarnost uvek dolazi uz odgovornost u sprovođenju reformi u zemljama prema kojima smo solidarni", rekla je kancelarka.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel: Grčka nije trebalo da uđe u Evrozonu

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Avg.2013

BERLIN - Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je mjesec dana prije izbora u NJemačkoj da Grčkoj nije trebalo biti dozvoljeno da uđe u evrozonu i optužila svoje političke suparnike da su odgovorni za to.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Merkelova: Grčkoj nije mesto u evrozoni

Izvor: Kurir, 29.Avg.2013, 07:38

Nemačka kancelarka krivi svog prethodnika Šredera što je pustio južnu evropsku zemlju u monetarnu uniju..BERLIN - Nema kraja dužničkoj krizi u Grčkoj...Grčka nikad nije trebalo da uđe u evrozonu, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je okrivila svog prethodnika iz Socijaldemokratske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.