Merkel preti Grcima: Izbacićemo vas

Izvor: B92, 04.Nov.2011, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel preti Grcima: Izbacićemo vas

Atina -- Nemačka kancelarka Angela Merkel zapretila Grčkoj da će je izbaciti iz EU na deset godina, ako ne prihvati već dogovoreni paket pomoći, saopšteno iz Brisela.

Grčka je napravila pravu pometnju među evropskim liderima pred održavanje samita G20 u Kanu, kada je premijer Jorgos Papandreu odlučio da u svojoj zemlji raspiše referendum o dogovorenoj evropskoj pomoći bez koje bi inače Grčka bankrotirala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nakon takve Papandreuove odluke, nastao je pravi haos, kako na grčkoj, tako i na svetskoj sceni. U četvrtak su se čak pojavile i informacije da je on spremio ostavku, da bi to kasnije bilo demantovano iz njegovog kabineta. Takođe, dan ranije svetske agencije su prenele da je smenjen kompletan grčki vojni vrh.

Nakon odluke o referendumu Papandreu je glasanje o poverenju svojoj vladi stavio i na dnevni red skupštine, što će se i desiti večeras.

Istovremeno, Samit lidera zemalja Grupe 20, koji se sastaju u Kanu, pod senkom je dešavanja u Grčkoj.

Ipak, Papandreu je morao da "popusti" nakon snažnog pritiska koji su na njega izvršile Nemačka i Francuska, pa je odustao od ideje referenduma. A najzanimljiviji detalj iz tog ubeđivanja je, kako piše "Blic", to da je nemačka kancelarka Angela Merkel zapretila Grčkoj da će ne samo ostati bez dogovorenog paketa evropske pomoći, već i da će biti izbačena iz Evropske unije na najmanje deset godina ukoliko ne prihvati predloženi predlog pomoći.

Pri tome, nade Brisela da bi mogla da bude imenovana nova koaliciona vlada, na čijem čelu bi bio neko drugi, a ne Papandreu, propale su nakon insistiranja opozicije da takvoj vladi ne bi pristupila i da zahteva da se umesto toga održe izbori u roku od šest nedelja.

Premijer, koji je naišao na oštre osude Brisela zbog poziva da se raspiše referendum o pomoći EU Grčkoj, danas nije zvanično saopštio da odustaje od izjašnjavanja naroda, ali je zato ministar finansija Evangelos Venizelos jasno rekao da iz premijerovog govora proizlazi da vlada odustaje od referenduma.

Večeras dan "D" za opstanak vlade

Grčki parlament večeras glasa o poverenju vladi dosadašnjeg premijera Jorgosa Papandreua.

Izvršni direktor Centra za demokratizaciju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi iz Soluna Nenad Šebek kaže da trenutno u Grčkoj vlada delikatno stanje uoči izglasavanja (ne)poverenja vladi.

"Ne bih rekao panika, ali konfuzija da. Situacija se menja iz sata u sat. Ali ostaće nejasno do večeras, kada će biti održano glasanje u parlamentu o poverenju vladi, i kada će se znati da li je Papandreu veštim manevrima uspeo politički da preživi ili će doći do puča unutar vladajuće stranke. To će se sve razrešiti tek večeras", kaže Šebek.

Šebek kaže da se kriza može primetiti i na ulicama Soluna.

"Grčka već mesecima diše drugačije nego ranije. Ne vidite na ulicama velike gužve pred zatvaranje radnji, kada svi šetaju ulicama noseći pet kesa sa robom koju je kupio. Restorani su poluprazni. Na sve strane se oseća strah od onoga što dolazi sutra, od sve većih mera štednje i od toga da su ugrožena radna mesta i zarade", kaže Šebek.

On kaže da je Grčka nezadovoljna načinom na koji se EU odnosi prema njoj, ali da su svesni da nemaju kome drugom da se okrenu u vreme krize.

"Grcima je dozlogrdila Evropa. Jasno im je da nema izlaska iz krize bez Evrope, ali način na koji im se popuje nije baš adekvatan. Jedan moj kolega je rekao: 'Evropa se prema nama ponaša veoma nefer, ali je činjenica da smo mi to i zaslužili'", kaže Šebek.

Uoči današnjeg glasanja o poverenju Papandreuovoj socijalističkoj vladi, čiji bi pad gurnuo Evropu u novu političku krizu, premijer je time otvorio mogućnost održavanja prevremenih izbora, koju je prethodno odbijao.

"Moj stav je jasan. Moramo odmah da počnemo razgovore o formiranju vlade širokog konsenzusa kako bismo normalizovali političku situaciju i primenili sporazum iz Brisela pre otpočinjanja izborne procedure", rekao je Papandreu.

Premijer, koji je naišao na oštre osude Brisela zbog poziva da se raspiše referendum o pomoći EU Grčkoj, danas nije zvanično saopštio da odustaje od izjašnjavanja naroda, ali je zato ministar finansija Evangelos Venizelos jasno rekao da iz premijerovog govora proizlazi da vlada odustaje od referenduma.

Papandreuova socijalistička partija PASOK ima 152 od 300 mesta u parlamentu, ali je nekoliko političkih saveznika zapretilo da će glasati protiv premijera.

Poziv koji je Papandreu uputio u ponedeljak za održavanje referenduma o paketu pomoći EU Grčkoj šokirao je evropske lidere i izazvao haos na svetskim berzama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.