Merkel: Želimo jaku Grčku, Cipras obećao reforme

Izvor: Prva.rs, 23.Mar.2015, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Želimo jaku Grčku, Cipras obećao reforme

Cipras je obećao "sveobuhvatne strukturne reforme" i dodao da je potrebno da se stvori jedan novi "politickci miks", kako bi se kriza prevazišla
Po njemu, problemi nisu samo grčki, već evropski.
"Mi želimo da Grčka bude jaka i da se nezaposlenost smanji, naročito među mladima", izjavila je Merkel i dodala da Nemačka nije ta koja će odlučivati da li je grčki reformski program dobar ili nije.

Ona je >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << navela da je važno da se zna koje reforme će Grčka sprovoditi i da ekonomski faktori odgovaraju i ukazala na potrebu jedne funkcionalne uprave u Grčkoj.

Nemačka kancelarka je posebno istakla da je poverenje u radu važno, dok je Cipras naglasio da je nužno da se nađe put kompromisa i dijaloga.

I Cipras i Merkelova su naglasili dobre odnose između dve zemlje.

Cipras je rekao da program za rešenje dužničke krize u Grčkoj, koja traje pet godina, nije bio uspešan i da je došlo do socijalnih problema i povećanja zaduženosti.

On je ukazao da je potrebno bolje razumevanje i naglasio probleme svoje zemlje.
"Zajednički cilj je da se strukturne reforme sprovedu", rekao je Cipras.

U vezi sa grčkim potraživanjem ratne odštete od Nemaca, pričinjene za vreme Drugog svetskog rata, Cipras je rekao da se tu pre svega ne radi o materijalnom, već o moralnom pitanje.

U centru današnjeg susreta Merkelove i Ciprasa u Kancelarskoj službi u Berlinu bili su nepsorazumu u vezi sa reformskom politikom Grčke, ukazuju mediji, povodom ovog susreta, do koga je došlo tek 57 dana po izboru nove grčke vlade.

Kada je reč o nemačko-grčkim odnosima, današnje pisanje medija o tome da je u Grčkoj prosečna penzija 960 evra, što je 63 odsto od tamošnje prosečne zarade, a Nemačkoj između 734 evra i 896 evra, izazvala je veliko interesovanje.

Cipras ostaje i sutra u Berlinu gde će se sastati sa predstavnicima drugih partija, između ostalih i partije levice, nastale spajanjem naslednika bivsisih istočno-nemačkih komunista i WASG stranke, najavljuju mediji.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.