Merkel: Alternativni put vodio bi u haos

Izvor: Danas, 17.Jul.2015, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Alternativni put vodio bi u haos

Berlin - - Parlament Nemačke juče je podržao pregovore o trećem paketu pomoći za Grčku, javile su agencije, dodajući da je 439 poslanika Bundestaga glasalo za novi finansijski plan za Grčku, 119 je bilo protiv, dok je 40 bilo uzdržano. Novi finansijski plan ranije juče podržao je i austrijski parlament.

Nemačka kancelarka Angela Merkel prethodno je apelovala na poslanike da podrže plan, naglasivši da bi alternativni put vodio u haos, te da predlozi da Atina privremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << napusti evrozonu, kako je predlagao nemački ministar finansija Volfgang Šojble, ne bi urodio plodom. "Alternativa za ovaj sporazum ne bi bila privremeno napuštanje evra već predvidljivi haos", rekla je juče Merkelova u Donjem domu Parlamenta i dodala da bi Nemačka bila potpuno nemarna i da bi njeno delovanje bilo potpuno neodgovorno ako "bar ne pokušamo" da problem rešimo ovim putem.

U Nemačkoj, državi-članici evrozone koja je izdvojila najviše sredstava za dva paketa pomoći koje je Grčka dobila od 2010, vlada velika nelagodnost u vezi s novim zajmom za Atinu. Merkelova je izrazila skepsu da bi izlaskom Grčke iz evrozone bio rešen problem. Kako je naglasila, ni Grčka, a ni ostalih 18 članica evrozone nisu voljni da prihvate tu ideju. "Zato taj put nije održiv", rekla je nemačka kancelarka. Međutim, ona se zahvalila Šojbleu, svom najmoćnijem savezniku, za njegov angažman tokom dugih pregovora koji su rezultirali novim planom za dodelu paketa pomoći.

Bundestag će glasati i o konačnom sporazumu kada on bude dogovoren, preneo je FoNet. Konkretni uslovi tog trogodišnjeg programa za finansijski spas Grčke tek treba da budu dogovoreni sa zemljama evrozone tokom pregovora koji će verovatno trajati oko mesec dana. Grčka bi posle toga trebalo da dobije 85 milijardi evra kojima će otplatiti prispele dugove.

A dok taj paket ne bude zvanično odobren, Grčka će iz fonda EU dobiti zajam od sedam milijardi evra za premošćavanje hitnih dugova. Zahvaljujući ovom zajmu, banke će u ponedeljak ponovo početi da rade nakon dve nedelje. Međutim, građani će i dalje moći da podižu najviše šezdeset evra dnevno s bankomata, s tim što će im banke pružiti i dodatne usluge, kao što je prenos novca s jednog računa na drugi, rekao je zamenik ministra finansija Grčke Dimitris Mardas. Uslovi koje je Parlament u Atini prihvatio da bi Grčka dobila treći paket pomoći uključuju poreske reforme i reforme penzionog sistema, a tiču se i zakona o radu. Od ponedeljka će biti podignut PDV sa 13 na 23 odsto na hranu i piće u restoranima, taksi, određene artikle u supermarketu, javni prevoz i karte za trajekt i avionske karte.

U međuvremenu, predsednica MMF-a Kristin Lagard uputila je nove apele za otpis duga Grčkoj. Ona je naglasila da će MMF učestvovati u "kompletnom" paketu za Grčku, što uključuje restrukturiranje duga, kao i "korenite reforme" grčke ekonomije.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.