Međunarodni bankari pomažu Grčkoj

Izvor: B92, 03.Maj.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni bankari pomažu Grčkoj

Frankfurt -- Međunarodni bankari obećali su da će izdvojiti sredstva za pomoć Grčkoj, koja je teško pogođena finasijskom krizom.

Međunarodni bankari su pozdravili saglasnost Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda o ukazivanju hitne finansijske pomoći Grčkoj i obećali da će i oni odvojiti sredstva za ugroženu članicu zone evra, objavljeno je u Frankfurtu.

Institut za međunarodne finansije (IIF), koji predstavlja lobi grupu za zaštitu interesa najmoćnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetskih banaka, saopštio je da podržava trogodišnji program pomoći koji će Grčkoj ukazati zemlje članice evrozone i MMF-a.

Agencija Rojters je potkraj prošle sedmice objavila, pozivajući se na obećanje izvršnog direktora nemačke "Dojče banke" Jozefa Akermana, koji je i predsednik IIF-a, da će i privatni bankarski sektor ukazati pomoć Grčkoj u vrednosti od više milijardi evra.

Ministri finansija EU su juče usvojili plan trogodišnje finansijske pomoći Grčkoj, u iznosu od 110 milijardi evra (146,5 milijardi dolara), ali uz obavezu da vlada u Atini preduzme vrlo stroge mere štednje i obavi nužne privredne reforme.

Predsedavajući ministara finansija evrogrupe Žan-Klod Junker je izjavio sinoć da pre nego što Grčka - zahvaćena dužničkom krizom koja je ugrozila celu 16 - članu evrozonu - dobije prvu tranšu sasonosnog zajma, plan treba da odbre parlamenti svih ključnih članica zone evra.

Junker je, međutim, rekao i da će Grčka prvi deo pomoći dobiti pre 19. maja, kako bi mogla da isplati zajam od 8,5 milijardi evra, čiji rok tada ističe.

U saopštenju IIF-a se navodi da je brzo ukazivanje finansijske pomoći prezaduženoj Grčkoj, koja povericima prema najnovijim podacima Banke za međunarodna poravnanja duguje više od 302 milijarde evra, od ključnog značaja za povratak poverenja i stabilnosti ne samo u toj članici "evrolenda" već i na globalnom tržištu.

"Ta pomoć će biti u zajedničkom interesu - za akcionare, Grčku, Evropu i globalni finansijski sistem", naglašava se u saopštenju IIF-a, uz napomenu da će ta grupacija pažljivo pratiti situaciju nastalu nakon odobravanja obilnog finansijskog paketa Atini.

List "Fajnenšel tajms Dojčland" piše u današnjem izdanju da će najveća evropska osiguravajuća kuća "Alijans" i kompanija "MunichRe" takođe odobriti sredstva u fond iz koga će se odobravati spasonosni krediti Grčkoj.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Međunarodni bankari pozdravljaju dogovorenu pomoć Grčkoj

Izvor: Capital.ba, 03.Maj.2010

BRISEL, Međunarodni bankari pozdravili su dogovor Evropske unije i MMF-a postignut proteklog vikenda o aktiviranju paketa finansijske pomoći za dugovima pritisnutu Grčku te obećale učestvovati u mjerama pomoći. Institut za međunarodne finansije (IIF), lobistička grupacija koja predstavlja neke...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.