Manji prostor za alge na Zelenoj zoni

Izvor: juGmedia, 10.Apr.2013, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji prostor za alge na Zelenoj zoni

GRČKI investitor koji je nedavno dobio podršku opštine Leskovac da zakupi kompletnu gradsku Zelenu zonu, kako bi na prostoru od 100 hektara uzgajao alge, neće moći da realizuje svoju nameru, piše portal Biznis&Finasije.

Odluku lokalne samouprave nisu odobrili predstavnici Programa evropskog partnerstva sa opštinama (EU PROGRES), koji se sprovodi sa ciljem >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << da se poboljšaju životni uslovi i klima za ulaganja u južnoj i jugozapadnoj Srbiji, a čiji su najveći donatori Evropska Unija i Vlada Švajcarske.

Prema obrazloženju nadležnih za realizaciju ovog programa, projekat Zelene zone u Leskovcu je pokrenut sa idejom da ona postane jedan od najvažnijih centara za organizovano prikupljanje, preradu i distribuciju poljoprivrednih proizvoda u jugoistočnoj Evropi, što zahteva prisustvo većeg broja investitora iz raznorodnih delatnosti.

U izgradnju infrastrukture u Zelenoj zoni do sada je uloženo 1,2 miliona evra, od kojih je pola miliona uložio EU PROGRES za savremenu komunalnu opremu.

Prema rečima Marka Vujačića, zamenika menadžera EU PROGRESA, grčki investitor će dobiti mogućnost za ulaganja u svoj projekat, ali ne pod uslovima koje je tražio, već na način kako je to predviđeno i za ostale zainteresovane ulagače.

Ponude je poslalo više domaćih i stranih kompanija, među kojima i „Bonta Italijane“, „Leneks“, „Helti fruit“ i „Art fudu“, koje žele da otvore svoje pogone i angažuju više stotina kooperanata. Zelena zona će biti opremljena kao svojevrsni industrijski kompleks, a vrednost uloženih sredstava, među kojima su i trafo stanice koje je besplatno izgradio EPS, svrstava ovaj projekat među deset najznačajnijih u Leskovcu. Među pobornicima ovog projekata je i Bojan Ilić, jedan od najvećih proizvođača paprike u južnoj Srbiji, koji smatra da će objedinjena ponuda i tražnja bolje pozicionirati proizvođače na tržištu, dok će izgradnja prerađivačkih kapaciteta omogućiti i prodaju proizvoda niže klase, koji nisu pogodni za krajnjeg kupca, ali prema utvrđenim standardima mogu biti iskrišćeni u industrijskoj preradi.

Program evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES je razvojni program koji pokriva najveću teritoriju u Srbiji, 25 opština sa juga i jugozapada zemlje, i rezultat je kontinuiranih napora dva ključna donatora – Evropske unije i Vlade Švajcarske da pruže podršku Vladi Republike Srbije.

Izvor: B&F/JUGMEDIA

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.