Mađari na Bitefu

Izvor: RTS, 17.Sep.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađari na Bitefu

Predstava "Frankeštajn projekt" reditelja Kornela Mundruca na ovogodišnjem Bitefu izvedena je u razrušenom enterijeru nekadašnjeg restorana "Grčka kraljica" u Knez Mihajlovoj. Ovim izvođenjem Bitef je prvi put izašao iz klasičnog pozorišnog prostora.

Bitef je izašao iz regularnog pozorišnog prostora. Članovi mađarske trupe su za izvođenje predstave "Frankeštajn projekt" izabrali razrušeni enterijer nekadašnjeg restorana " >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Grčka kraljica" u Knez Mihajlovoj.

"Frankeštajn projekt" reditelja Kornela Mundruca je triler teatar sa već viđenim kontaktom sa publikom. Šezdesetak srećnika sa ulaznicama, za uzvrat je u hladnom ruševnom ambijentu imalo ulogu insajdera ili voajera pred orgijama zločinca iz kućnih redova. Odmazda ostavljenog sina počinje na glumačkoj audiciji koju organizuju njegovi krvni srodnici.

"Mnoge scene proizvod su improvizacije koja traje sve vreme . Pošto dosta putujemo sa ovom predstavom često nešto menjamo u zavisnosti od toga u kojoj zemlji igramo", rekao je mađarski glumac Roland Raba. 

Članovi trupe iz Budimpešte, potpomognuti sa nekoliko naših umetnika, ostavili su utisak surove formacije sa prepoznatljivim potencijalom mađarskog neformalnog teatra.

No logo naslov je i tema prve u nizu rasprava na Bitefu.

"To što ovogodišnji Bitef nema slogan koji se zove No logo neki tumače kao slogan pa pitaju šta to znači", izjavio je pozorišni kritičar Ivan Medenica.

Beogradska tvrđava, Kalemegdan takođe su u znaku odabranih pozorišnih vrednosti. Na izložbi "Izvajano vreme", foto umetnik Aljoša Rebulj Bitefu i beogradskim šetačima poklanja impresivne foto zapise predstava Tomasa Pandura.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.