MK grupa još može da kupi grčke šećerane

Izvor: Blic, 01.Feb.2012, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MK grupa još može da kupi grčke šećerane

Komisija za zaštitu konkurencije nije odobrila Miodragu Kostiću da kupi grčki „Helenik šugar“, ali to ne znači da MK grupa ne može da postane vlasnik grčke kompanije. Kako saznaje „Blic“, Kostić ima mogućnost da tuži Komisiju, ali i da predloži nove uslove pod kojima bi dobio dozvolu da kupi šećerane u Grčkoj i Srbiji i tako postane vlasnik ukupno 78 odsto tržišta šećera u našoj zemlji.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U zamenu za „Helenik šugar", Kostić je bio spreman da proda jednu od šest šećerana, koliko bi ih posedovao u Srbiji. Otuđenje je predvideo u roku od tri godine od kupovine. Drugi predlog je bio da cena njegovog šećera u Srbiji bude veća nego u Evropskoj uniji. U predlogu je jasno stajalo da je to najviše 10 odsto, ali imajući u vidu sve parametre, računica je ukazala da bi šećer u Srbiji mogao da bude i skuplji - kaže izvor „Blica" blizak Komisiji.

Naš sagovornik dodaje i da se Komisija pri odbacivanju zahteva MK grupe, vodila činjenicom da bi Kostić bio ubedljivi monopolista. Praktično, njegov dominantan položaj značio bi i mogućnost da kreira cene šećera u Srbiji.

Prema ranijem pisanju „Blica", Komisija bi MK grupi dozvolila preuzimanje grčke kompanije, ali pod uslovom da Kostić izjednači cene svog šećera u Srbiji i inostranstvu. S druge strane, u MK grupi kažu da negativna odluka Komisije za zaštitu konkurencije nije utemeljena.

- Grčka regulatorna tela nisu sprečila „Sunoko" da preuzme 100 odsto kapaciteta u Grčkoj, dok je sa druge strane odlukom Komisije onemogućena koncentracija u Srbiji. Mi smo predložili uravnoteženje cena šećera u Srbiji sa cenama u EU.

Reč je o merama koje bi garantovale zaštitu potrošača i tržišta od eventualne zloupotrebe, a koje Komisija neopravdano nije uvažila - kažu u „Sunoku" i dodaju da se ovom odlukom nanosi šteta domaćoj industriji šećera.

Rok za podnošenje prijave za kupovinu grčke kompanije ističe krajem februara. Kostić u Srbiji ima oko 50 odsto udela u proizvodnji šećera, a „Helenik šugar" 28 procenata.

Povezane vesti: Komisija zabranila Kostiću da kupi kompaniju "Helenik šugar" Kostić: Komisija za zaštitu konkurencije neće mi dati da kupim "Helenik šugar" Država će usloviti Kostića da snizi cenu šećera u Srbiji Kostić novi vlasnik „Karneksa“ Kostić: Antimonompolska komisija prva lestvica koju moramo da prođemo
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.