Lopta ostaje u grčkom dvorištu

Izvor: Politika, 08.Jul.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopta ostaje u grčkom dvorištu

Umesto dogovora sa „trojkom“, konačna odluka o sudbini Grčke biće doneta u Briselu

Od našeg dopisnika

Atina – Iako je postignut  progres u pregovorima Grčke i „trojke” kreditora, ključnu odluku o tome da li je Atina ispunila očekivanja poverilaca i da li zaslužuje novu tranšu kredita od 8,1 milijardi evra, doneće Evrogrupa na današnjem sastanku u Briselu!

Iako je „trojka” višednevne pregovore sa Atinom oko uslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje treba da ispuni za kredit,od otpuštanja 12,5 hiljada državnih službenika do popunjavanja „rupe u budžetu”, sa teškom mukom zaključila ocenom da „značajan progres postoji”, jasno je da će konačnu odluku doneti Evrogrupa. Činjenica da su ministar finansija Janis Sturnaras i evropski poverioci zajedno napustili Atinu i da će na „neutralnom terenu”, dakle van teritorije Grčke i neposredno pred početak sastanka Evrogrupe usaglašavati preostala sporna pitanja, izaziva dozu sumnje o ceni koja će na kraju morati da se plati.

Novi ministar za administrativne reforme Kiriakos Micotakis ne saopštava detalje ali su sve pretpostavke da će pet hiljada učitelja i zaposlenih u opštinama biti prebačeni na druga radna mesta ili – otpušteni. Takođe, tri i po hiljade pripadnika opštinske policije će biti prebačeni u opšte policijske strukture ili će ostati bez posla što je već izazvalo proteste na ulicama Atine, a za danas je zakazan i štrajk.

Prema dobro obaveštenim izvorima u ministarstvu finansija, prihvaćen je zahtev „trojke” da se dodatno smanje penzije u sektoru odbrane i da se u toj sferi uštedi 100 miliona evra. Takođe, dogovoreno je da se sredstva od privatizacije za ovu godinu smanje za milijardu evra ali da se propušteno nadoknadi do kraja 2015. Nije postignut konačni dogovor oko makar privremenog smanjenja PDV sa 23 posto na 13 procenata za restorane i kafee. Naime, stopa poreza je podignuta 2011. posle čega je bankrotiralo na hiljade ugostiteljskih objekata. Činjenica je da se umesto zatvorenih radnja i butika, svakodnevno otvaraju novi kafići, ali većina od njih posle nekoliko meseci i „pranja novca” zbog čega se pretpostavlja da su i bili otvoreni – biva zatvoreno. Ipak, grčka vlada smatra da bi smanjenje PDV za ugostiteljske objekte pomoglo turizmu koji u ovom trenutku može najviše da pomogne eventualnom oživljavanju grčke privrede. Vlada predlaže da se taj deo poreza umanjen ugostiteljstvu, recimo, „namakne” uvođenjem dodatnog poreza za skuplje i jače automobile. Njih je, ruku na srce, u Grčkoj sve manje jer su, nameti za registraciju i osiguranje vozila od tri hiljade kubika već ove godine bili oko 1700 evra.

Ostaje i pitanje „rupe u budžetu” od, navodno, dve milijarde evra za 2013-2014. za koju nije do kraja precizirano kako će biti popunjena.

Uostalom,od Grče zavisi kako će se izboriti sa problemima i ispuniti svoje obaveze, i sa kakvim će sporazumom u Briselu izaći pred Evrogrupu. To je mišljenje komesara Oli Rena koji izražava nadu da će do početka sastanka sva sporna pitanja biti regulisana jer je u ovom trenutku, kako je rekao „lopta u grčkom dvorištu!“

---------------------------------------------------------- 

Giros pobedio Mekdonalds

Svetski lanac fastfuda nije mogao da izdrži konkurenciju grčkog nacionalnog girosa i suvlakija! Čuveni „Mekdonalds” je morao da se povuče pred lokalnim „Gudisom” i mnogobrojnim „suvlakerijama” kojih ima na svakom uglu.

Preciznije, od 29 restorana „Mekdonalds” koji su u Grčkoj otvoreni još 1994.i koji su firmi godišnje donosili 14 miliona dolara,sada su ostala samo – tri. Pite sa tanko „obrijanim” komadima piletine ili svinjetine potpuno su potisnuli burgere, velike i male, sladoled, bezalkoholna pića...

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 08.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.