Ljajić: Ne preti nam grčki scenario

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 09.Maj.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Ne preti nam grčki scenario

Beograd -- Srbiji ne preti grčki scenario ali treba da izvučemo pouke iz tog primera, kaže Rasim Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajcih je izrazio uverenje da Srbiji ne preti "grčki scenario", ali smatra da bi od svega što se događa u toj zemlji trebalo izvesti naravoučenije da nema "hleba bez motike".

Primer Grčke, kazao je ministar Ljajiću intervju u Tanjugu, koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svi koji osporavaju put Srbije ka Evropskoj uniji iako je njena zaduženost kudikamo manja nego Grčka.

"Siguran sam da Srbiji ne preti grčki scenario, a ono što mi treba da uradimo jeste da na primeru Grčke učimo i ne pravimo greške koje je ta zemlja pravila u dužem vremenskom periodu", ukazao je Ljajić.

No, upravo zahvaljujući tome što je Grčka članica EU, kao i pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, ta zemlja će prevazići krizu, rekao je Ljajić.

U suprotnom Grčka bi doživela bankrot što bi, po Ljajiću, imalo šire posledice na čitav region.

"Ekonomski rast jedne države na može da se zasniva na tome da malo radite dobro živite, da uz malu produktivnost imate velike plate, da privredni rast ne može da se zasniva na ekonomskom zaduživanju već na rastu proizvodnje i većem izvozu", ukazao je Ljajić.

Ministar je istakao da primer Grčke ukazuje i da "ne možemo imati toliku birokratiju i loše poslovno okruženje u zemlji koje nije nimalo stimulativno za strane inestitore".

Ljajić kaže i da - mada je je u Srbiji sloboda političkog organizovanja, demonstracija i okupljanja apsolutno zagarantovana - Vlada ne bi, pod tim izgovorom, dozvolila demonstracije ili ispoljavanje nekog nezadovoljstva koje bi moglo da ugrozi javni red i mir u zemlji.

"Svako nezadovoljstvo može da se ispoljava u granicama demokratske političke procedure i to Vlada mora poštovati. Nasilje kakvo je viđeno u Grčkoj apsolutno ne bi smelo da se dozvoli", istakao je Ljajić.

Zato je Ljajić pre svega poručio da je Srbiji neophodan širi društveni konsenzus svih političkih stranaka, pozicije i opozicije, sindikata i poslodavaca, oko izlaska zemlje iz krize.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je za današnje izdanje "Večernjih novosti" da ekonomsku situaciju u Srbiji i Grčkoj ne treba porediti, pošto je javni dug Srbije mnogo manji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.