Izvor: Luftika.rs, 18.Maj.2022, 15:01

Ležaljke zabranjene na grčkom ostrvu, autentičan šmek uz gastronomski doživljaj (VIDEO)

Lipsi (Leipsoi na grčkom) je deo brojnih malih ostrva u jugoistočnom Egejskom moru, koja čine severni deo grupe ostrva Dodekanez, a nalazi se između ostrva Patmos i Leros.
Krase ga predivni prirodni pejzaži i nastanjeno je veoma ljubaznim domaćinima, pa predstavlja idealnu destinaciju za izlet ili višenedeljno opuštanje u netaknutoj prirodi, daleko od uobičajene turističke vreve.
Ekološki osvešćen odmor uz autentičan šmek Iako gradski oci žele da popularizuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << turizam, to ne čine na uobičajen način, jer je opština odlučila da zabrani ležaljke na ostrvskim plažama.
Time žele da podstaknu posetioce da osete autentičnu atmosferu, kao i da uživaju u ekološki osvećenom odmoru, bez automobila i modernih tehnologija.

– Mi sprovodimo strategiju koja se smatra inovativnom u Grčkoj i Evropi. Aktivno podržavamo zamenu plastike i ukidanje ležaljki, izbegavamo da koristimo automobile na kratkim ostrvskim relacijama – izjavio je gradonačelnik Lipsija, Fotis Magos, a prenosi B92.
Prema rečima gradonačelnika, ostrvski turistički radnici se takođe slažu sa planom opštine da promoviše autentično iskustvo odmora i ekološki način razmišljanja među turistima koji biraju Lipsi za svoj odmor.
Čitavo ostrvo odiše istorijom Ostrvo je nastanjeno još od praistorijskih vremena. Odiseja, legendarnog heroja grčke mitologije, opevanom u čuvenom Homerovom epu, zarobila je veštica Kalipso upravo na ovom ostrvu. Ona se zaljubila u njega i držala ga u zatočeništvu narednih sedam godina, sve dok nije uspeo da se vrati na svoju voljenu Itaku.
Lipsi je potpuno u plavoj i beloj boji, kao i druga ostrva u Egejskom moru. Kad šetate njegovim uličicama, prosto osećate duh prošlih vremena svuda oko vas. Tu su brojni istorijski spomenici, kao i impresivna crkva Svetog Jovana, sa prelepom plavom kupolom i dva zvonika.

Ostrvo je dovoljno malo da većina ljudi može da ga istraži peške. Čitav arhipelag deo je mreže zaštićenih područja Natura 2000. Uživaćete u pešačenju po niskim brežuljcima, dok udišete vazduh ispunjen mirisima origana i timjana.
Glavna odlika i atrakcija Dodekaneza su fenomenalne plaže, koje se mogu porediti sa Maldivima ili Sejšelima. Na čitavom arhipelagu postoje toliko mala ostrva, da imaju samo jednu plažu, što je i najveća čar ove destinacije.

Upravo su zato izleti i taksi-brodići glavno prevozno srestvo na Lipsiju, piše Telegraf.
Gastronomska fešta za potpuni doživljaj Da bi upotpunili svoju posetu, potrudili su se lokalni ribari i ugostitelji. Očekuje vas fenomenalan gastronomski doživljaj, bilo da se odlučite za preukusne morske plodove, lokalno uzgojeno jagnjeće i jareće meso ili sireve.
Ni ljubitelji slatkiša neće ostati uskraćeni, posebno ukoliko probaju lokalni med od timijana, sa cimetom i orasima.
Lipsi ne možete napustiti pre nego što testirate slatko crno vino od lokalne sorte Fokiano, koje se flašira na ostrvu, a ukoliko imate sreće da ga posetite u avgustu, pridružite se trodnevnoj vinskoj fešti.
Izvori: B92, Telegraf, Visit Greece
5 skrivenih grčkih ostrva za miran odmor, magične plaže daleko od turističke vreve (FOTO)

Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.