Leto 2012: Sve što treba da znate o najpopularnijim destinacijama (VIDEO)

Izvor: S media, 22.Jun.2012, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leto 2012: Sve što treba da znate o najpopularnijim destinacijama (VIDEO)

Srbi najviše vole grčko more. Jonsko ili Egejsko – ne prave razliku. Važno je da je blizu i da nije skupo. Grčka je u tom slučaju dobitna kombinacija. Zbog ekonomske krize „braća“ nisu podizala cene, a i zašto bi kad su im Srbi najbrojniji gosti.

Svi putevi vode na Halkidiki

Skoro 20 godina omiljeno mesto nam je Pefkohori, koji u toku letnjih meseci postaje isključivo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << srpski grad. U kafićima, poslastičarnicama i prodavnicama svi će vas razumeti. Grci su ili naučili srpski ili su zaposlili Srbe. Nisu ni oni naivni, uradiće sve da bi dobro zaradili! Cene drže u granicama pristojnosti. Za ručak ćete platiti kao u Beogradu, oko 10 evra po osobi. Jeftinije ćete proći ako uzmete giros ili suvlaki.

Neki kažu da je ovo mesto hit zbog srpske muzike u kafićima, dok se drugi sa tim ne bi složili. U svakom slučaju domaći pop, koji liči na folk, i folk koji ne liči na pop, trešte do zore. Zato pazite gde iznajmljujete apartmane!

Ovo mesto u stopu prate “braća i sestre” po ceni – Hanioti, Paralija, Nei Pori i Olimpik Bič. Do njih vam treba oko devet do 10 sati. Dakle, mnogo brže stižete u Grčku nego Crnu Goru.

Za 200 evra i ne možete da očekujete rajske plaže, de luks smeštaj i vrhunsku hranu, ali pošto je prosečan srpski džep prilično plitak, tome se niko ni ne nada.

„Cimanje“ autobusom zbog žurki

Studenti od Halkidikija više vole ostrva u Jonskom moru. Žurke na Zakintosu i Lefkadi idealan su beg od ispita i predavanja. Najpoznatije mesto je Laganas, gde ludovanje traje non-stop. Srba je sve više, pa polako potiskuju Engleze, Holanđane i Italijane koji stižu na ostrva za sitne pare avionom.

Turska

Inšalah! Ako ovu reč niste naučili u serijama, onda možda i ne bi trebalo da idete u Tursku. Šalu na stranu, nakon što su ovdašnji urednici serijskih programa izbacili latino-sapunice sa malih ekrana, Turci su nam postali još draži. Bar tako govore podaci turističkih agencija koje su rasprodale aranžmane za ovu zemlju.

Pošto Turska odavno nije onakva Turska kakvom je mi zamišljamo, put Kemera, Beleka, Alanje i Antalije ove godine idu oni bogatiji. Samo najuporniji i najizdrživiji odlučuju se za putovanje autobusom do Kušadasija koje traje skoro dva dana.

Letujete u inostranstvu - za koje zemlje vam treba “zeleni karton”!?

S media istražuje: Da li vam turističke agencije kradu dane odmora? (ANKETA)

Jeftine evropske zemlje koje vredi posetiti

A kad ste tamo, trebalo bi da znate da se cenkate. Opustite se, uđite u prodavnice, dajte svoju ponudu i ne odustajte. Vrlo je verovatno da će vam se upornost isplatiti.

Vanpansionska usluga nije skupa. Makiato je dva evra, koka-kola tri, a ručak na plaži između pet i deset evra.

Hrvatska

“Lijepa njihova” je zaista lepa, pa sve veći broj Srba odlazi na Jadran u Hrvatsku. Hvar je tokom letnje sezone pun Beograđana i Novosađana. Dalmatinci ih poštuju zato što su kulturni turisti, sa pristojnim novčanikom, za razliku od obesnih Šveđana i Norvežana koji ih opsedaju tokom leta. U prodavnicama možete da nađete “smoki”, “čipsi”, domaća vina, sokove, čokolade. Idealno! Neće vam zameriti ni ako tražite hleb, ali vas vrlo verovatno neće razumeti ako naručite palačinke sa eurokremom. Držite se “nutele”!

Bolja arhitektura, čistije more, lepše plaže i ljubaznije osoblje, Hrvatsku stavljaju ispred Grčke i Turske i svakako ispred Crne Gore.

Cene su, pak, nešto veće, pogotovo ako se odlučite za ostrva. Cene pića su od 1,5 evra za ledeni čaj i koka-kolu, dva evra košta kapućino, dok ručak u solidnom restoranu ne možete da nađete za manje od 10 evra.

Crna Gora

Ostavili smo je za kraj, zato što je najbolje poznajemo. Ne menja se decenijama. Nekome je to šmek, nekome nedostatak turističke kulture. Nije ni čudo što se reklamiraju pod parolom - “Divlja lepota”. A lepota je tu, samo je treba malo “našminkati” kao što su to uradili Hrvati.

I ove godine najveći broj Srba će krenuti put Herceg Novog i Budve. Da, naplaćivaće vam i ležaljke, i suncobrane, i ulazak na plažu, i tuširanje na plaži… Ali, ako vam sve to ne smeta, sigurno ćete se dobro provesti! I to ne za velike pare; za desetodnevni boravak od Ulcinja do Njivica neće vam biti potrebno više od 300 evra. Pod uslovom da ste savladali sve lekcije iz “paradajz turizma”!

Gde će još Srbi?

Ako je suditi po popunjenosti aviona koji lete iz Beograda, Srbi će ove godine opsedati London u vreme Olimpijade. Uživaće i u Rimu, i u Barseloni. Kad bismo imali još lou kost kompanija, broj destinacija gde bi se Srbi provodili bio bi još veći. Do tada nam ostaju autobusi i „paradajz turizam“. Jupi!

S media

Foto: Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.