Lavrov: Grčka i Turska da reše teritorijalni spor, poštovati obaveze prema Aja Sofiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2020, 03:49

Lavrov: Grčka i Turska da reše teritorijalni spor, poštovati obaveze prema Aja Sofiji

"Moskva poziva Grčku i Tursku da kroz politički dijalog baziran na međunarodnom pravu rešavaju svoj teritorijalni spor", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je izjavio da se Moskva nada da će Ankara ispuniti svoje obaveze u vezi sa statusom Aja Sofije kao zdanja na spisku Svetske baštine Uneska.

U intervjuu za grčku novinsku agecniju A MNA, Lavrov je podsetio da je Rusija 1982. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potpisala Pomorsku pravnu konvenciju UN i da na osnovu tog dokumenta kreira svoje i stavove.

"Posebno, u članu 3 ove konvencije predviđeno je da svaka zemlja ima pravo da uspostavi svoj teritorijalni koridor na moru širine do 12 nautičkih milja, iako neke zemlje, iz različitih razloga proširuju tu zonu. Svaki teritorijalni spor između susednih zemalja mora biti rešavan u skladu sa međunarodnim pravom", poručio je Lavrov, prenosi TAS.

Turska je nedavno poslala svoj istraživački brod Oruk Reis, praćen flotilom ratnih brodova, u vode istočnog Mediterana da vrši seizmička istraživanja, a Grčka je na taj potez Ankare odgovorila povećanjem borbene gotovosti svojih pomorskih i vazdušnih snaga.

Turska da poštuje obaveze prema Aja Sofiji

Lavrov je izjavio da se Moskva nada da će Ankara ispuniti svoje obaveze u vezi sa statusom Aja Sofije kao zdanja na spisku Svetske baštine Uneska.

Lavrov je istakao da za Ruse Aja Sofija ima posebnu vrednost s duhovne tačke gledišta.

"Polazimo od činjenice da će se turska stranka, kao što smo uveravani više puta, rukovoditi principima uzajamnog poštovanja i s posebnom pažnjom odnositi se prema osećanjima pravoslavnih vera, ispuniti svoje obaveze da se pridržava svih pravila i uslova vezanih za status tog mesta, kao i da će osigurati potpuni integritet i pristupačnost za turiste i hodočasnike", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, aktivnost nadzorne misije stručnjaka centra za svetsku baštinu Uneska je važna za procenu stanja crkve, prenosi TASS.

"Nadamo se da će, na osnovu rezultata inspekcije koja je obavljena u periodu od 5. do 9. oktobra ove godine, uskoro biti predstavljeni zaključci komisija, uključujući izveštaj stručnjaka u vezi sa kvalitetom radova na restauraciji koje je sprovela turska strana, kao i sa idejama o održavanju otvorenog pristupa Aji Sofiji za predstavnike svih vera", poručio je Lavrov.

Tursko državno veće poništilo je u julu uredbu iz 1934. godine kojom je istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je naredbu kojom se Aja Sofija otvara za muslimanske vernike.

Lokalne pravoslavne crkve, uključujući Rusku pravoslavnu crkvu, izrazile su žaljenje zbog takve odluke, kao i Unesko.

Lavrov počinje danas turneju po regionu tokom koje će posetiti Grčku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Lavrov najpre danas stiže u radnu posetu Atini gde će se sastati sa šefom diplomatije Nikosom Dendijasom, premijerom Kirijakosom Micotakisom, kao i sa liderom opozicione Radikalne levice Aleksisom Ciprasom.

Zatim odlazi u Bosnu i Hercegovinu 28. oktobra, gde će razgovarati sa članovima Predsedništva BiH, odvojeno sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, ministrom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH i drugim predstavnicima vlasti u BiH.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da će tema razgovora tokom posete šefa ruske diplomatije biti dalji razvoj saradnje između BiH i Rusije u oblasti politike, trgovine, ekonomije i kulture, kao i humanitarna pitanja.

Istog dana Lavrov dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji.

"Predviđen je sastanak s predsednikom Srbije, kao i prisustvovanje svečanosti povodom završetka unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save i paljenja Večnog plamena na groblju Oslobodilaca Beograda", rekla je ranije portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova.

Ranije je saopšteno da bi Lavrov trebalo da se sastane i sa patrijarhom Irinejom.

U fokusu razgovora biće saradnja Rusije i Srbije, važna međunarodna i regionalna pitanja kao i situacija u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova, navela je ranije Zaharova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov kreće na turneju po regionu, nakon Grčke i BiH stiže u Srbiju 28. oktobra

Izvor: RTS, 26.Okt.2020

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov počinje turneju po regionu tokom koje će posetiti Grčku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. . Sergej Lavrov najpre stiže u radnu posetu Atini, gde će se sastati sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Dendijasom, premijerom Kirijakosom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.