LIL: Počinje borba za medalju

Izvor: MVP.rs, 11.Sep.2015, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LIL: Počinje borba za medalju

Francuska, Grčka i Srbija bez poraza.

Utakmicama petog kola, u četvrtak je zzavršena prva faza Evropskog prvenstva. Monpelje, Berlin, Zagreb i Riga ostaju iza nas, a 16 najboljih timova se seli u Lil, gde u subotu počinje osmina finala.

Osmina finala (subota) Letonija - Slovenija (12č) Grčka - Belgija (14.30č) Španija - Poljska (18.30č) Francuska - Turska (21č)

Iz A grupe u drugu >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << fazu takmičenja su se plasirale Francuska, Izrael, Poljska i Finska. Domaćin takmičenja nije blistao, ali se čini da je igrao koliko mu je bilo potrebno da upiše sve pobede i da ono pravo od Galskih petlova tek može da se očekuje u eliminacionim fazama, gde će im prvi rival biti Turska. Preostala tri tima u osminu finala ulaze kao autsajderi, s obzirom da idu na ekipe iz "grupe smrti". Izraelci su u poslednjem kolu odmarali svoje najbolje igrače, pa će u duel sa Italijom ući odmorni.

Najteži "dril" su prošli Srbija, Španija, Italija i Turska. Ova četiri tima su iza sebe ostavila Nemačku i Island, a ne bi trebalo da čudi ako ih sve budemo videli i u četvrtfinalu. Najmanje šanse za to ima Turska, čiji će rival biti Francuska. Selekcija Srbije je jedan od tri tima koji u Lil idu bez poraza, a naredni rival im je Finska. Orlovi su u prvoj fazi takmičenja prikazali sjajnu igru, ako se izuzme meč sa Nemcima, pa ako ponovo isti pristup ne bi trebalo očekivati probleme oko plasmana među osam najboljih.

Osmina finala (nedelja) Hrvatska - Češka (12č) Srbija - Finska (14.30č) Izrael - Italija (18.30č) Litvanija - Gruzija (21č)

Španci su jedno od većih razočaranja dosadašnjeg toka turnira. Crvena furija je bila na korak od eliminacije, a ipak je završila na drugom mestu u grupi. Rival u prvoj nokaut fazi biće im neugodna Poljska. Trebalo bi očekivati da Španija podigne formu i zaigra mnogo bolje, te da lako preskoči prvu prepreku na putu ka medalji i plasmanu na Olimpijske igre. A, nešto slične se očekuje i od Azura u okršaju sa Izraelom.

Ukrštanje preostale dve grupe trebalo bi da donese mnogo više zanimljivosti, a potencijalni i bar jedno iznenađenje. Grčka, koja je kroz grupu C prošla bez poraza, sastaće se Belgijom i tu bi trebalo očekivati rutinski posao za Helene. Međutim, ostali parovi su više nego interesantni. Domaćin C grupe, Hrvatska, će se u osmini finala susresti sa Češkom, koja je u dosadašnjem toku Prvenstva prijatno izennadila. "Kockasti" su igrali promenljivo, a u Lil su ispraćeni porazom od Gruzije.

Prvoplasirana ekipa iz D grupe, Litvanija, imala je mnogo sreće u duelima prve runde takmičenja, a sve to bi moglo da se okrene u susretu sa Gruzijom. Selekcija koju trenira Igor Kokoškov igrala je veoma loše na startu takmičenja, ali je podigla formu i za dve pobede zatvorila prvu fazu. Preostali par čine Slovenija i Letonija, što je u najavi najlošiji meč osmine finala.

Ono što nas najviše zanima, reprezentacija Srbije svoju utakmicu igra u nedelju od 14 sati i 30 minuta. Ukoliko savlada Finsku rival u četvrtfinalu ćejoj biti pobednik duela između Hrvatske i Češke. A, ako savladaju i tu prepreku Orlovi bi u polufinalu mogli da se sastanu sa Izraelom, Italijom, Litvanijom ili Gruzijom. Možemo da kažemo da se Orlovi nalaze u lakšem delu žreba i da su u njemu najkvalitetnija ekipa. Ali, u jednoj utakmici je sve moguće i trebalo bi ići od meča do meča, korak po korak, sa mirom u glavi i vatrom u srcu, kako to voli da kaže selektor Aleksandar Đorđević.

REZULTATI

Grupa A

Finska - Poljska 65:78

Bosna i Hercegovina - Rusija 61:81

Izrael - Francuska 61:86

Tabela:

1. Francuska 5/0*

2. Izrael 3/2*

3. Poljska 3/2*

4. Finska 2/3*

5. Rusija 1/4

6. Bosna i Hercegovina 1/4

Grupa B

Srbija - Italija 101:82

Nemačka - Španija 76:77

Turska - Island 111:102 OT

Tabela:

1. Srbija 5/0*

2. Španija 3/2*

3. Italija 3/2*

4. Turska 3/2*

5. Nemačka 1/4

6, Island 0/5

Grupa C

Slovenija - Makedonija 62:51

Gruzija - Hrvatska 71:58

Grčka - Holandija 68:65

Tabela:

1. Grčka 5/0*

2. Hrvatska 3/2*

3. Slovenija 3/2*

4. Gruzija 2/3*

5. Makedonija 1/4

6. Holandija 1/4

Grupa D

Ukrajina - Belgija 71:79

Letonija - Estonija 75:64

Češka - Litvanija 81:85 OT

Tabela:

1. Litvanija 4/1*

2. Letonija 3/2*

3. Češka 3/2*

4. Belgija 3/2*

5. Estonija 1/4

6. Ukrajina 1/4

* - ekipe koje su izborile plasman u osminu finala

(foto: KSS / Nebojša Paraušić)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.