LAGAO, PA PLATIO 640E: Turista prošao kao BOS PO TRNJU na GRČKOJ CARINI zbog nečega što svi NOSIMO od kuće-  Ušao u sistem kao švercer

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2023, 12:17

LAGAO, PA PLATIO 640E: Turista prošao kao "BOS PO TRNJU" na GRČKOJ CARINI zbog nečega što svi NOSIMO od kuće- " Ušao u sistem kao švercer"

Pre nego što počnete da se pakujte, pročitajte propise!

Izgleda da sve dok se cene cigareta u Srbiji ne usklade sa onima u Evropskoj uniji, čemu se teži u poslednje vreme, srpski turisti će u kofere za letovanje pored kupaćih kostima, krema za sunčanje i garderobe pakovati i duvan.

Međutim, mnogo njih ne zna da se ova "ušteda" moževrlo brzo pretvoriti uogroman neplanirani trošak, jer Grci masno kažnavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << one kojima na carini pronađu više cigareta od dozvoljenog limita.

I posle najnovijeg poskupljenja, koje je bilo 1. jula kada je paklica poskupela za 10 dinara, cigarete su jeftinije nego u Grčkoj, gde najviše naših ljudi i letuje.

U ovom popularnom letovalištu cena duvana se u proseku kreće od pet do šest evra. U poređenju sa onima na našim trafikama, koje su u proseku oko 350 dinara, izgleda da je Grčki duvan znatno skuplji.

Pušači kao jedna od razloga nošenja cigareta od kuće navode i to što kvalitet cigareta navodno nije isti, kao i to da u njihovim radnjama ne mogu da pronađu isti brend.

Na grupama koje se bave iskustvima sa putovanja osvanuo je post o neprijatnom iskustvu jednog našeg turiste. Njegova laž koštala ga je neverovatnih 640 evra, možemo pretpostaviti da je znatan deo njegovog budžeta za more otišao na cigarete. I kako se on sad verovatno "jede", jer je za tolike pare mogao još jednom da letuje, njegovu situaciju prepričava tetkaželeći da upozori ostale da ne prođu kao "bosi po trnju":

"Ovo je samo za pusače... Danas popodne na prelazu Dorjan gdja carinik (Gr) je pitala mog sestrića koliko ima cigareta sa sobom. Rekao je 4 pakle (on i devojka u kolima). Posle letimičnog pregleda našla je 3 boksa...", opisuje ova žena "mesto zločina" i "dokaze" i dodaje:

"Rezime: Cigarete oduzete, platio kaznu 640€, verovatno ušao u sistem kao švercer, procedura je trajala oko 3 sata. Nemojte se igrati sa propisima, kazne su velike... dozvoljene su 2 pakle + jedna načeta paklica....

P.S. dva boksa mu nisu našli, planirali da ostanu do 07.09. ipak će ostati nešto kraće"

Komentari su bili različiti. Nekima je bilo žao što je mladić platio harač, dok su drugi smatrali da zakon treba da se poštuje. Slobodni smo da zaključimo da su prvi najverovatnije pušači, a drugi ljuti protivnici cigareta.

Bilo kako bilo, nije zgoreg podsetiti koliko ja zaista bokseva dozvoljeno preneti preko granice:

Dozvoljeni unos cigareta po putniku je najviše 200 cigareta (1 boks) kada je u pitanju viši limit ili 40 cigareta (2 kutije) kada se primenjuje niži limit.

U napomeni na zvaničnom sajtu Evropske Unije takođe piše da Grčka ima pravo (za putnike koji dolaze kopnom ili morem tj. automobilima i autobusima) primeniti niži limit unosa dozvoljenog broja cigareta tj. 40 cigareta (2 kutije).

Vidimo da se u praksi zaista dešava da grčki carinici naprave problem zbog cigareta. To se dešava najčešće na početku i kraju sezone kada imaju dovoljno vremena da proveravaju unos cigareta i zabranjene hrane - i pozivaju su se upravo na ovaj niži limit, ali u dosta slučajeva takođe nisu ni pitali za cigarete niti pretresali autobuse i automobile.

Kada krenete da pakujte paklice, setite se da je moguće oduzimanje viška cigareta i naplata ogromne kazne!
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.