Kuvelis: Formiranje vlade u Grčkoj nemoguće

Izvor: Politika, 14.Maj.2012, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuvelis: Formiranje vlade u Grčkoj nemoguće

ATINA – Formiranje grčke vlade nacionalnog jedinstva neće biti moguće, izjavio je jutros lider male proevropske stranke Dimar, čija se pozicija smatra ključnom kako bi ta zemlja izbegla nove izbore i rizik od napuštanja zone evra.

„Ne može biti nikakve vlade jedinstva”, kazao je Fotis Kuvelis televiziji Antena i dodao da radikalna levičarska stranka Siriza, koja se protivi merama štednje, odbija da se priključi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koaliciji.

Najavljeno je da će grčki predsednik Karolas Papuljas danas nastaviti razgovore s liderima najbolje plasiranih partija na izborima o formiranju vlade.

Grčka državna televizija sinoć je prenela da lider Sirize Aleksis Cipras neće učestvovati u pregovorima o formiranju vlade. Televizija je dodala da će u razgovorima, zakazanim za večeras, učestvovati i Kuvelis.

Ako stranački lideri ne postignu dogovor, Grčkoj prete novi izbori u junu, čime će biti produžen period političke neizvesnosti i dovedeno u pitanje članstvo zemlje u zoni evra.

Na parlamentarnim izborima 6. maja nijedna partija nije osvojila dovoljno glasova da bi samostalno oformila vladu.

Lider na izborima drugoplasirane Sirize Aleksis Cipras izjavio je u nedelju da su konzervativna Nova demokratija, socijalistički PASOK i Demokratska levica postigli dogovor o formiranju privremene vlade na dve godine, ali to nisu potvrdili lideri Nove demokratije i PASOK-a, Andonis Samaras i Evangelos Venizelos.

Venizelos je rekao da je posle pregovora koji su se završili u „ćorsokaku” umereno optimističan, a Samaras je kazao da je Siriza odbila svaku vrstu kompromisa.

Venizelos je poslednji od stranačkih lidera tri prvoplasirane stranke koji su pokušali i nisu uspeli da formiraju koalicionu vladu.

Cipras je u petak odbio da uđe u koalicionu vladu sa partijama koje podržavaju stroge mere štednje - Novom demokratijom i PASOK-om. On je istakao da neće ući ni u jednu vladu koja namerava da nastavi sprovođenje mera štednje usvojenih prema sporazumu o međunarodnoj pomoći, jer ih smatra suviše strogim.

Partneri u prošloj vladi, PASOK i Nova demokratija na izborima su dobili znatno manje glasova, pre svega zbog gneva birača zbog strogih mera štednje usvojenih da bi se dobila neophodna međunarodna pomoć i zemlja izbegla bankrot.

Birači su više glasova dali strankama koje se protive uslovima međunarodnih kreditora.

Papuljas je u nedelju imao pojedinačne konsultacije i sa liderima četiri manje stranke koje su takođe prešle cenzus i ušle u parlament.

Beta-AFP

objavljeno: 14/05/2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuvelis: Formiranje grčke vlade nemoguće

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Maj.2012

ATINA - Formiranje grčke vlade nacionalnog jedinstva neće biti moguće, izjavio je jutros lider male proevropske stranje Dimar, čija se pozicija smatra ključnom kako bi ta zemlja izbjegla nove izbore i rizik od napuštanja zone evra.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Formiranje vlade nemoguće

Izvor: NaDlanu.com, 14.Maj.2012

ATINA, 14. maja 2012. (Beta-AFP) - Formiranje grčke vlade nacionalnog jedinstva neće biti moguće, izjavio je u ponedeljak ujutro lider male proevropske stranje Dimar, čija se pozicija smatra ključnom kako bi ta zemlja izbegla nove izbore i rizik od napuštanja zone evra... ATINA, 14. maja 2012....

Nastavak na NaDlanu.com...

Indeksi na berzama u velikom padu zbog Grčke

Izvor: Blic, 14.Maj.2012

Na svetskim berzama danas je zabeležen veliki pad zbog povećanih strahovanja oko situacije u evrozoni i političke neizvesnosti u Grčkoj koja može dovesti do izlaska te zemlje iz zone evra. ..Grčki stranački lideri devet dana od parlamentarnih izbora ne mogu da se dogovore o koalicionoj vladi....

Nastavak na Blic...

Siriza odbila Papuljasov prijedlog o vladi tehnokrata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Maj.2012

Grčka radikalna ljevičarska partija Siriza odbacila je danas prijedlog predsjednika Grčke Karolosa Papuljasa o formiranju vlade tehnokrata kako bi se izbjegli ponovljeni izbori za nekoliko sedmica. "Bićemo na sastaku  sa predsjednikom, ali ne uzmičemo od našeg stava. Ne namjeravamo da se priklonimo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Nastavak pregovora o vladi Grčke

Izvor: Lajk.ba, 15.Maj.2012, 09:45

Atina -- Grčki predsednik Karolos Papuljas trebalo bi danas da nastavi razgovore sa liderima grčkih partija o formiranju koalicione ekspertske vlade.

Nastavak na Lajk.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.