Kurtijev zahtev Grčkoj: Traži da priznaju Kosovo

Izvor: B92, 19.Feb.2022, 00:48

Kurtijev zahtev Grčkoj: Traži da priznaju Kosovo

Grčki premijer Kirijakos Micotakis sastao se večeras sa Aljbinom Kurtijem, Vjosom Osmani i Donikom Gervalom.

Samo dva dana nakon što je u Beogradu izjavio da Grčka ne menja svoj stav o tzv. Kosovu, večeras su prištinski zvaničnici zatražili od njega da ga ipak prizna.

Kosovski premijer, predsednica i ministarka spoljnih poslova otputovali su danas u Minhen gde se održava bezbednosna konferencija.

U okviru ove konferencije sastali su se sa više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničnika, među kojima je i grčki premijer.

Kurti je u objavi na Tviteru poručio da je Grčka veoma važan faktor, te je još jednom od premijera ove zemlje zatražio priznanje Kosova.

"Delimo zajedničke vrednosti, ciljeve i ekonomske interese i ponovili smo potrebu za priznanjem nezavisnosti Kosova", naveo je Kurti.

Nakon sastanka se oglasila i kosovska predsednica, navodeći da su sa grčkim premijerom razgovarali o bilateralnim odnosima i "potvrdili spremnost za intenziviranje saradnje u korist naša dva naroda".

Prištinski zvaničnici održali su danas više bilateralnih sastanaka u sklopu konferencije u Minhenu.

Osmani se prvo sastala sa premijerom Libana, Nadžibom Mikatijem, sa kojim je razgovarala o jačanju bilateralnih odnosa Kosova i Libana "konkretnim postupcima u korist naroda koje predstavljaju".

Kurti je prvi sastanak u Minhenu održao sa evropskim komesarom, Johanesom Hanom, što je potvrdio objavom na Tviter nalogu. Kaže da je od njega zatražio više podrške Kosovu za budžet i administraciju.

On se potom, zajedno sa Gervalom sastao i sa premijerom Severne Makedonije, Dimitrom Kovačevskim.

U međuvremenu je saopštio da je zajedno sa Osmani i Gervalom učestvovao na jednom od panela Minhenskog samita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.