Kultura i sport: Na Kipru otvorena izložba fotografija Marije Kalas

Izvor: Southeast European Times, 09.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura i sport: Na Kipru otvorena izložba fotografija Marije Kalas

Kipar je domaćin izložbe fotografija operske legende Marije Kalas. Takođe u vestima: makedonski pesnik dobio stipendiju Tandem za književnost, a grčki gimnastičar osvojio zlatnu medalju u Milanu.

08/04/2009

Izložba fotografija grčke operske pevačice Marije Kalas otvorena je u Nikoziji, na Kipru, u okviru kiparsko-grčkog memoranduma o kulturnoj saradnji. Te fotografije koje prikazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << najvažnije momente muzičke karijere Kalasove prvi put su bile izložene u Atini 2007. godine, u okviru obeležavanja 30 godina od njene smrti.

***

Makedonski pesnik Nikola Madžirov dobio je stipendiju Tandem, jednu od najznačajnijih nemačkih i evropskih stipendija za književnost. Ta nagrada će omogućiti Madžirovu da drži predavanja na makedonskom, nemačkom i engleskom jeziku u Berlinu tokom maja i juna. Madžirov je prvi Makedonac koji je dobio stipendiju Tandem za autore iz centralne i istočne Evrope.

***

Grčki gimnastičar Vlasis Maras osvojio je zlatnu medalju u takmičenju na vratilu na Evropskom gimnastičkom prvenstvu u nedelju (5. april) u Milanu. Maras je u finalu imao 15,375 poena. On je prvi gimnastičar koji je osvojio četiri zlatne medalje na vratilu.

***

Ekipa od 25 farbara iz Rumunije i Grčke ponovo će ofarbati Ajfelovu kulu kasnije ove godine, izvestila je novinska agencija AP 31. marta. Simbol Pariza ručno se prefarbava svakih sedam godina. Za završetak tog projekta vrednog 4 miliona evra potrebno je 18 meseci.

***

Albanska dizačica tegova Romela Begaj osvojila je bronzanu medalju u ženskoj kategoriji do 58 kilograma na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova u nedelju (5. april) u Bukureštu. Begaj je bila prva u trzaju, ali je završila na četvrtom mestu u izbačaju.

***

Šesti Beogradski plesni festival otvoren je 2. aprila nastupom baleta Monte Karla. Na festivalu koji se završava 15. aprila nastupa osam najboljih baletskih ansambala iz celog sveta.

***

Hrvatski grad Split biće domaćin prve trke brzih čamaca klase P1 za Svetski šampionat 2010. godine. Trka će biti održana u sklopu sajma Croatia Boat Show, čiji je Split domaćin već 11 godina.

***

Republika Srpska bila je u ponedeljak (6. april) domaćin šestog međunarodnog susreta aforističara. Ta manifestacija koja se tradicionalno organizuje povodom Prvog aprila-Dana šale, okupila je 16 satiričara iz bivše Jugoslavije.

(Razni izvori – 01/04/09-08/04/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.